Chianti Classico

Toont alle 4 resultaten

Chianti Classico

In de jaren ’70 kwam Chianti in mandflessen van een liter (de zogenaamde fiasco’s) naar Nederland. Chianti werd de huiswijn en decoratie van menig pizzeria. Wat niet iedereen weet is dat Chianti de oudste appellatie ter wereld is. In 1716 vaardigde Groothertog Cosimo III van Toscane het decreet “Il Bando dei Vini” uit waarin de grenzen van Chianti werden vastgelegd. Het waren de heuvels tussen Florence en Sienna, toen al eeuwen beroemd om wijnen. Volgens de huidige Italiaanse wijnwetten is dit de Chianti Classico zone. Chianti, maar niet Classico zijn de gebieden hier om heen. Chianti uit het Classico gebied, zoals deze wijn van L’Erta di Radda, is tegenwoordig van hoge kwaliteit. Gewone Chianti is enorm wisselend. Er wordt hier zowel bulkwijn gemaakt voor supermarkten als wijn die zich kan meten met Chianti Classico, zoals wijnen uit de zone Rufina.

Bettino Ricasoli

Hoe oud de wijnbouw in Chianti ook moge zijn, de basis voor de Chianti die wij nu kennen is in 1840 gelegd door Bettino Ricasoli, die Chianti maakte van 70% sangiovese en 30% witte druiven. Het recept van Bettino werd in 1924 tot wet verheven. Smaken veranderen en vanaf de jaren ’70 begon de verplichting 30% witte druiven toe te voegen, te knellen. Onder leiding van Piero Antinori begonnen producenten wijnen te maken waarin de witte druiven door cabernet sauvignon en/of merlot werden vervangen, zoals de Tignanello van Antinori, of met een groter aandeel sangiovese, soms zelf 100%, zoals de Flaccianello van Fontodi. Deze wijnen voldeden niet aan de Chianti-regels en werden als vino da tavola gelabeld. Deze Super Tuscans behoren tot de duurste wijnen ter wereld.