Etna

Toont alle 4 resultaten

Etna

De Etna is 3357 meter hoog en is na de Alpen in het noorden de hoogste berg in Italië. Hoog op de vulkaan hebben we te maken met een alpine achtig klimaat. De verschillen tussen de microklimaten op de Etna zijn gigantisch. Dit is te danken aan de conische vorm van de vulkaan en daarmee zeer verschillende exposities ten opzichte van zon en zee. Het koudst zijn de hoge wijngaarden aan de noordkant, waar vaak pas in november wordt geplukt. De wijn van de laag gelegen wijngaarden aan de zuidkant is dan allang vergist en overgestoken.

Ontwikkeling

Etna wijn maken is in trek, vanwege relatief lage landprijzen en de trendy positionering in de wijnmarkt. Wijnmakers en druiven groeiers komen vanuit alle windstreken naar de Etna en kunnen wijngaarden met heel oude wijnstokken in gebruik nemen. Op dit moment zijn er rond de 60 wijnbedrijven die druiven groeien, wijn maken en bottelen.

De stijl van wijn maken op de Etna loopt enorm uiteen. Mede door de influx van wijnmakers van buitenaf, die samenkomen tot een eclectisch en boeiend geheel. Het gebied is zich qua identiteit nog echt aan het definiëren en ontwikkelen. Het feit dat een jong wijnbedrijf genaamd Tenuta delle Terre Nere, opgezet in 2002 door de Amerikaan Marco de Grazia, één van de meest gevestigde namen is, zegt genoeg. Een andere grote naam is Andrea Franchetti uit Toscane die rond de jaarwisseling Passopisciaro opzette. In volgorde van relevantie zijn de volgende druivenrassen de belangrijkste: nerello mascalese en nerello cappuccio voor rode wijn. Carricante en catarratto voor witte.