Saumur

Toont alle 5 resultaten

Saumur is een heerlijk stadje aan de zuidoever van de Loire, halverwege Angers en Tours. De stad is gebouwd van blokken kalkmergel, ook wel tuffeau genoemd, die uit de omringende heuvels zijn gehakt. De grotten die hierdoor zijn ontstaan werden in de loop der eeuwen bewoond door boeren. Deze boeren werden vanwege hun bijzondere woningen troglodieten genoemd. In de zestiende en zeventiende eeuw boden zij een schuilplaats aan Hugenoten, Franse protestanten. Het meest geschikt zijn deze grotten als wijnkelder. Een constante temperatuur van tien tot twaalf graden Celsius en relatieve vochtigheid van 90%.

De heuvels van kalkmergel zijn ook zeer geschikt voor wijnbouw. De wijnranken staan vaak letterlijk boven de kelders waar de wijn wordt gemaakt. Vanaf Saumur start het groeigebied van de Cabernet Franc druif, die zich verder uitspreid naar het oosten, zoals Chinon, Saint Nicolas de Bourgueil en Bourgeuil. Deze druif gedijt, net als in Saint-Émilion, zeer goed op kalksteen.

Onder AOC Saumur zijn verschillende herkomstbenamingen met elk hun eigen voorgeschreven druivenrassen en vinificatiemethoden.