Château Bastor-Lamontagne

Toont alle 4 resultaten

Château Bastor-Lamontagne  

Dit landgoed met kasteel, ‘Bastore’ genaamd, heeft een prominente historie. Het behoorde tot 1711 onder het eigendom van de koninklijke familie. De koning heeft het toen overgedragen aan Vincent de la Montaigne. Zo is de naam Bastor-Lamontagne ontstaan. Nu is het in eigendom van de Helfrich familie. Of eigenlijk Joseph Helfrich, president van Grands Chais de France (een gigantisch wijnbedrijf met meer dan 2000 hectare in Frankrijk).  

Belangrijkste druivensoort in de wijngaard, karakteristiek voor Sauternes, is sémillon (80%). Aangevuld met sauvignon blanc (20%) waaronder een klein gedeelte sauvignon gris.  

Aan het hoofd van het wijnmaken staat Margaux Reeder, een zeer talentvolle Amerikaanse wijnmaakster. Sinds 2016 is het domein biologisch gecertificeerd en de spiksplinternieuwe kelder is in 2020 in gebruik genomen. De bodem brengt de kwaliteit, een toplaag van gravel (goede drainage) met onderlagen van klei en kalksteen die veel vocht vasthouden. Een betere combinatie kun je je als vigneron eigenlijk niet wensen! Het geeft de eerste wijn een structuur en kracht die de wijn een hoge intensiteit en groot rijpingspotentieel geeft.