Chateau Pavie

Toont alle 3 resultaten

Château Pavie  

Château Pavie is een legendarische wijnproducent op het meest authentieke deel van Saint-Émilion, het kalksteen plateau. Op de beroemde ‘Pavie heuvel’, die zijn naam dankt aan Pavie perziken, staan wijnstokken sinds de 4e eeuw. Het Chateau bevindt zich aan de zuidoost kant van het dorp. Met recht het terroir wat de grootste wijnen van de appellatie produceert. Het zijn 37 hectare met een grotendeels zuidelijke expositie. Het areaal van Pavie is op te delen in 3 stukken; het lithische kalksteen op 85 meter boven de Dordogne. De heuvels, gelegen op 55 meter boven de Dordogne, een bodem met fijne bruine kalksteen. Het laagstgelegen perceel op 35 meter heeft een alluviale bruine kalksteen bodem op niet-kalkhoudende rivierzanden.   

De huidige eigenaren, Gérard en Chantal Perse, kochten het landgoed in 1998. Het wijngaardbeheer en wijnmaken onderging een grote transformatie die lokaal controversieel werd ontvangen. Bijvoorbeeld de groene oogst, het wegknippen van onrijpe trossen om concentratie en kwaliteit te verhogen, was een van de technieken waar met een scheef oog naar werd gekeken. Nu doet iedereen het.   

De Saint-Émilion classificatie van 1955 draagt de minder charmante classificering van Premier Grand Cru Classé (B) en Premier Grand Cru Classé (A). Chateau Pavie promoveerde een rank omhoog, naar de A-categorie in 2012. Het bevindt zich daardoor in een illuster en kort rijtje tussen Ch. Cheval Blanc, Ch. Ausone en Ch. Angélus. Een jaar na dit enorme succes werd de renovatie van de gebouwen door Alberto Pinto ingehuldigd.  

Esprit de Pavie  

Gérard Perse heeft nu “Esprit de Pavie” gecreëerd in de appellatie Bordeaux. Niet te verwarren met de tweede wijn ‘Arômes de Pavie‘ van Chateau Pavie zelf.  

Fruit voor deze wijn komt uit een grote diversiteit aan terroirs gelegen op de zuidelijke hellingen van de Dordogne-vallei, deels in Saint-Emilion of net daarbuiten ook in de opkomende Côtes de Castillon. De wijngaarden liggen grofweg op drie verschillende bodemsoorten, allen bekend in Bordeaux: zand & gravel, klei hellingen, klei-kalksteenplateaus. Esprit de Pavie geniet van dezelfde zorg en aandacht bij het maken van wijn als zijn illustere broers en zussen om de hoge kwaliteit van elke fles te garanderen. Gevaarlijk lekker dit!