Château Troplong-Mondot

Enig resultaat

Château Troplong-Mondot  

Château Troplong-Mondot is een wijnbedrijf met 36 hectare wijngaarden, gelegen net boven de Pavie-heuvel, van zeer hoog niveau en grote reputatie in Saint-Émilion.  

Het was de eerste aankoop van de beroemde Belgische Thienpont-familie die het in 1936 verkocht aan de Valette-familie. De Valette’s zijn hoofdverantwoordelijk voor de grote vooruitgang in kwaliteit, in het bijzonder de derde generatie met Christine Valette en haar man Xavier Pariente. Hun uiterste inspanning werden beloond in 2006 met een promotie van Grand Cru Classé naar Premier Grand Cru Classé, om zich te scharen tussen minder dan 20 beste Chateaux van Saint-Émilion. In 2014 overleed Christine (vaak bekroond als Miss Saint-Emilion) en Xavier raakte ook uit beeld, in 2017 is het verkocht aan SCOR, een verzekeringsmaatschappij.   

De stijl, onder consultant Michel Rolland was bombastisch met veel nieuw hout en hoog extract. Soms leed de terroir-expressie hieronder. Sinds 2017, met Thomas Duclos als oenoloog-consultant en algemeen directeur Aymeric de Gironde wordt er meer aangestuurd op subtiliteit. Er wordt eerder geoogst, nieuwe hout rijping is teruggebracht van 90% naar 65% en de malolactische fermentatie is niet meer in nieuw hout. De stijlverandering is veelbelovend en doet recht aan het krachtige en karaktervolle terroir, wat weinig extra’s nodig heeft. Huidige wijngaardverdeling van druivenrassen is 90% merlot en 5% van beide cabernets. Heugelijk feit: In juni 2021 is op het landgoed restaurant ‘Les Belles Perdrix’ geopend, in 2022 direct onderscheiden met een Michelinster.