Château Valandraud

Toont alle 2 resultaten

Château Valandraud  

Château Valandraud is een kleinschalige wijnproducent in Saint-Émilion, met slechts 8.8 hectare. Merlot is de dominante druif met 65%, gevolgd door cabernet franc met 26%. Valandraud heeft dan ook nog 5 % cabernet sauvignon en 4% malbec.  

In 1991 begonnen in het prachtige Saint-Émilion als ‘garagiste’, wat zoveel betekend als micro-wijnmakerij vaak in een improvisatorische garage. Jean-Luc Thunevin en Murielle Andraud hadden al hun spaargeld gebruikt om 0,6 hectare te kopen. Sinds de start van dit project is het eigenlijk een groot succesverhaal. Begonnen met niks en in 2012 promoveerde ze van Grand Cru direct naar Premier Grand Cru Classé en sloegen daarmee een stap over (zeer ongebruikelijk). Dit creëerde aardig wat ophef bij misgunnende wijnmakers, consultants, journalisten etc. in het gebied. Ondanks dat feit herkende vele mensen de ontegenzeggelijk hoge kwaliteit van de wijnen.  

Na de initiële investering van 0,6 hectare werden er wijngaarden gekocht in het kwalitatieve en koelere oostelijke Saint-Etienne de Lisse. Direct gelegen naast Ch. Fleur Cardinale. Het is een eigenwijs project. Waar de consensus is ‘de hoogste kwaliteit kan alleen bereikt worden met serieuze opbrengstverlaging’, oogsten Jean-Luc en Murielle gewoon 50 hl/ha. Wat ongeveer dubbel de norm is voor een Premier Grand Cru Classé. Groene oogst is geminimaliseerd, wat de druivenstok en uiteindelijke wijn een natuurlijke balans geeft. De maceratie is teruggebracht van 5 naar 3 weken. Dit lijkt de kwaliteit eerder te bevorderen dan te remmen, 2018 toch een lastig heet en droog jaar, laat dit duidelijk zien.