Domaine d'Aupilhac

Resultaat 1–12 van de 17 resultaten wordt getoond

Domaine d’Aupilhac  

Domaine d’Aupilhac is een biodynamisch wijnbedrijf in Montpeyroux, Languedoc. In het gebied zien we de laatste decennia ’s een grote groei in het aantal topwijnen. Er wordt gewerkt aan een serieuze reputatie samen met nabijgelegen dorpen als Saint-Saturnin, Saint-Guilhem-le-Désert en Aniane net aan de andere kant van de Hérault rivier. De eerste wijnen van Sylvain Fadat werden gelanceerd in 1989, toen hij de wijngaarden van zijn grootmoeder erfde.   

Sylvain heeft wijngaarden in twee lieux-dits. Aupilhac in Montpeyroux is een warme wijngaard op 120-150 m met blauwe mergelgrond. Hier staan voornamelijk de rode druiven mourvèdre en carignan maar ook wat ugni blanc en clairette. Les Cocalières is een ander verhaal, een levensproject gestart net voor de milleniumwisseling. Hier heeft hij eigenhandig een wijngaard aangelegd; de terrassen in de berg gehakt en wijnstokken geplant. Les Cocalières is hoger gelegen (350 m) en op het noordwesten georiënteerd. Hier vind je naast syrah en witte druiven roussanne, marsanne, grenache blanc en rolle (vermentino). Dit perceel is ooit een meer geweest en werd gevormd door een vulkaanuitbarsting. De bodem is klei-kalksteen en dus basalt van vulkanische activiteit, een bijzonder bodemtype. De druiven zijn hier fysiologisch rijp op 13% alcohol i.p.v. van de 14,5% in de Aupilhac wijngaard.   

In de kelder is het wijnmaken zeer authentiek; wilde fermentatie, rijping op hout zonder invloed van nieuw hout en geen klaren noch filteren. Sylvain is vanaf het begin overtuigd geweest van het sublieme terroir in de regio en om dit punt kracht bij te zetten is hij zijn wijnmaken, naast absolute kwaliteit, ook gaan afstemmen op bewaarpotentieel. Zo zijn jaargangen 2003 en 2006 dezer dagen nog steeds frivool en levendig! Geweldige wijnen uit een ondergewaardeerd stukje Frans wijnland!