Domaine Serol BIO & BIODY.

Showing all 4 results

Domaine Serol   

De familie Serol is al actief in de wijnbouw sinds 1700, maar het was Stéphane Serol’s vader Robert, die het domaine echt op de kaart heeft gezet. In 1970 bottelde hij de eerste wijnen ‘en domaine’. Stéphane en zijn vrouw Carine staan aan het hoofd van de organisatie. Het is al langere tijd biologisch, recent is ook het biodynamisch certificaat van BIODYVIN binnen.   

Met 32 hectare Gamay St.-Romain en 2 hectare viognier plus nieuwe aanplant van chenin blanc in 2018 is Domaine Serol een van de grootste producenten in de kleine AOC Côte Roannaise (220 hectare). Er worden een grote hoeveelheid aan single-Vineyard wijnen gemaakt. Stéphane werkt nauwkeurig, met veel gevoel en vanuit het Franse terroir-denken om uit al de verschillende lieu-dit de vertaling van druif naar glas zo zuiver mogelijk te maken.   

Er vindt een dubbele selectie van het fruit plaats, in de wijngaard en daarna op een sorteertafel. In de kelder volgt het domaine een duidelijke filosofie van minimale interventie. De fermentatie is spontaan. Veel van de wijnen worden gemaakt zoals in de Beaujolais; semi-carbonische maceratie met een percentage hele trossen. Rijping op vaten van verschillende materialen; cement, houten foudres en amfora’s. Meestal voert het domaine een lichte filtratie uit, vlak voor het bottelen.  Sinds 2022 heeft Domaine Serol ook een kleine négociant-structuur opgezet, Champs Libre, waarvoor ze biologische druiven kopen van vrienden en bekenden in de streek en prachtige wijnen maken.