Pierre Moncuit

Toont alle 11 resultaten

Pierre Moncuit  

Het domein Pierre Moncuit bezit 20 hectare, waarvan 15 in Mesnil-sur-Oger, het hart van Côte des Blancs, waar op een zeer kalkrijke bodem Chardonnay is aangeplant. Overige 5 hectare is op de Côte de Sézanne, een zuidelijke uitloper van de Côte des Blancs. Het bedrijf wordt geleid door Nicole en Yves Moncuit. Nicole is sinds 1977 wijnmaakster, en is zelfs vandaag de dag een van de weinige vrouwelijke wijnmaaksters in de Champagne.  

Nicole is verantwoordelijk voor de wijngaard en vinificatie. Zuiverheid, puurheid en detail zijn essentieel. Plukkers moeten bijvoorbeeld na iedere lading hun plukcontainertje schoonmaken om de kans op vervuiling zo klein mogelijk te maken. Yves is verantwoordelijk voor de verkoop en marketing.  

Er wordt een cuvée ‘Hugues de Coulmet’ van de Côte de Sézanne vervaardigd, cuvée Pierre Moncuit-Delos uit Mesnil, een rosé Champagne en twee vintage Champagnes. De ‘Blanc de Blancs, Grand Cru Millésime’ wordt in Brut en Extra Brut gemaakt. De vintage ‘Cuvée Nicole Extra Brut’ is het vlaggenschip van Pierre Moncuit. Voor deze millésime worden druiven gebruikt van de 100-jarige stokken in de wijngaard Les Chetillons in Le Mesnil. Dit is een van de hoogst gewaardeerde percelen in de gehele Côte des Blancs. Voor ons allen om naar uit te kijken: op initiatief van Valérie wordt er sinds 2016 een enkele Clos in Vertus tot vintage champagne gemaakt. Vertus is een premier cru dorpje ten zuiden van Mesnil, geweldig terroir op de Côte de Blancs en in een dezelfde stijl.  De Moncuits zijn puristen, alle Champagnes zijn eigenlijk vintage wijnen en daarmee een pure en intense expressie van jaargang, plek, druif en mens.    

De Champagnes van Pierre Moncuit zijn zeer populair, niet alleen in Frankrijk, maar ook in de VS. De New York Times zette deze wijn in een blinde proeverij op 3, vóór alle grote merken. Alleen Delamotte en Besserat de Bellefon gooiden hogere ogen.