Weingut Blankenhorn

Toont alle 9 resultaten

Weingut Blankenhorn  

Tussen Freiburg en Basel, aan de oostkant van het Rijndal bevindt zich Markgräferland. Aan de andere kant van het dal bevindt zich de Haut-Rhin van de Elzas, Colmar en Mulhouse. Het drielandenpunt van Frankrijk, Duitsland en Zwitserland is fietsbaar.   

Markgräferland ontleent zijn naam aan het feit dat de Markgraf, markies, van Basel het gebied in 1503 in leen kreeg. De markiezen hebben er aan het einde van de achttiende eeuw voor gezorgd dat gutedel (chasselas) werd aangeplant. Markgräferland is nog steeds bekend om zijn gutedel.  

Het klimaat wordt beïnvloed door de Vogezen in het westen, die wind tegenhouden, het Zwarte Woud in het Oosten, dat zorgt voor afkoeling en de Rijn er tussenin, die in de winter verwarmt en in de zomer afkoelt. De bodem is leem en löss, met daaronder kalkmergel. Markgräferland is gemiddeld een graadje koeler dan de Kaiserstuhl, wat zich vertaalt in meer verfijnde wijnen.  

In 1847 kocht Fritz Blankenhorn een herberg, dat hij gaandeweg heeft omgebouwd tot Weingut. In 2014, vijf generaties later en gegroeid naar 24 ha was er geen opvolger en is het Weingut verkocht aan Yvonne en Martin Männer. Yvonne, opgeleid in Geisenheim heeft gewerkt in het Ahrdal en Martin, opgeleid als jurist, drukken meer en meer een eigen stempel op de wijnen; fair and green in de wijngaard, verfijning in de kelder. Veel wijnen worden nu op grote vaten van 700 tot 3000 liter gerijpt, alleen GG’s zien nog barriques. De wijnen zijn transparant voor druif, plaats en jaar, geen poging de overburen in de Elzas of de bovenburen op de Kaiserstuhl te kopiëren. De authenticiteit is key, maar als we het ergens mee moeten vergelijken is het de Bourgogne, wat qua klimaat en bodem klopt.