Pomerol
Pomerol is een van de meest gezochte wijnen ter wereld, ook al is het als wijnregio betrekkelijk jong. Terwijl de buren in Saint-Émilion al in de Romeinse tijd wijn maakten en de Medoc in de achttiende eeuw tot ontwikkeling is gebracht, is Pomerol pas aan het einde van de negentiende eeuw tot ontwikkeling gekomen. De regels zijn anders in Pomerol. Er is geen classificatie (Grand Cru’s), niet van producenten en niet van wijngaarden. Alles is “gewoon” Pomerol. Ondertussen komen wel de meest exclusieve Bordeaux wijnen uit Pomerol, met Petrus en Le Pin als de meest kostbare wijnen. Het klimaat in Pomerol is een slag koeler dan in de Medoc. Je vindt hier daarom vooral merlot en cabernet franc. De ondergrond is gravel met een toplaag van blauwe, ijzerhoudende klei en zand.
De familie Trocard behoort tot de oudste wijnfamilies van de rechteroever. Jean-Louis en Benoît zijn de vijftiende generatie. Zij bestieren zestien châteaux. Clos de la Vielle Église is met 1,5 hectare een van de kleinsten. De wijngaard behoorde tot 1830 aan Château Église Clinet, 70% merlot, 30% cabernet franc. Het aandeel cabernet franc neemt stap voor stap toe. Handpluk, vergisting 80% in RVS en 20% in barriques. Malo en rijping (20 maanden) in barriques, 100% nieuw. Verfijnde Pomerol met aroma’s van viooltjes, zwarte bessen, ceder. Op z’n mooist op 16 °C. Een uur van te voren decanteren.