AOC Bourgogne Rouge
Bourgogne Rouge is de regionale appellatie van Bourgogne. Deze rode wijn, gemaakt van pinot noir, kan afkomstig zijn uit de hele Bourgogne: van Chablis tot Mâcon, en van de Hautes-Côtes tot de vlaktes richting de Saône. Bourgogne Rouge, opgericht in 1937, wordt in de volksmond vaak “Bourgogne tout court” genoemd; basis-Bourgogne. Als de wijn uit de Cote d’Or (van Dijon tot Maranges) komt, mag het etiket ook Bourgogne Cote d’Or vermelden. De handelshuizen in Beaune maken wijn van druiven uit alle hoeken en gaten, ieder zijn eigen stijl, technisch perfect en zeer geschikt voor la grande distribution.
Aan de andere kant van het spectrum vind je vignerons met kleine wijngaarden net buiten een beroemde AOC. Deze wijngaarden, vaak aangeplant door opa, dienden traditioneel als een soort huiswijn. Ze liggen doorgaans op plekken die vroeger te koud of te nat waren om wijnen van naam en faam voort te brengen. ‘Vroeger’ is trouwens maar 20 tot 30 jaar geleden, toen de gemiddelde temperatuur in de Bourgogne bijna twee graden lager was. Anno nu is het ook op deze plekken meestal warm, droog en zonnig genoeg voor geweldige kwaliteit. Vaak zijn het single vineyards met een sterk eigen identiteit. Handgeplukt, zorgvuldig en kundig verwerkt zijn dit betaal batards.
Domaine les Astrelles
Domaine les Astrelles is het nieuwe bedrijf ontstaan uit Domaine Pierre Naigeon. Isabelle en Jean-Marie Chapier zijn de nieuwe eigenaren, wijnmaker en regisseur is de jonge ster Julien Millet, zoon van François Millet, 30 jaar de wijnmaker van Comté Georges de Vogüé (Chambolle-Musigny). Julien studeerde viticulture and enology in Dijon en deed ervaring op bij Antonin Guyon en natuurlijk de eigen kelder van Francois. Ook werkte hij een jaar bij Felton Road in Nieuw-Zeeland ‘s Central Otago, waar grootse pinot gemaakt wordt.
Onder leiding van Julien zijn de wijnen veranderd. Julien is super precies, op zoek naar volledige transparantie van druif en plaats. Hij gaat zover dat hij van iedere wijn een klein vaatje achter de hand houdt voor het bijvullen, de ouillage. Tijdens de rijping verdampt er altijd wat, dit moet worden bijgevuld. Veel andere, ook zeer goede producenten, gebruiken één vat om alle vaten van hun verschillende wijnen bij te vullen
Les Astrelles werkt bio. De druiven worden na de handpluk gekoeld. Na het ontstelen volgt macération à froid, een techniek waarbij de druiven teruggekoeld worden en de spontane vergisting daarna langzaam op gang komt. Rijping in Franse barriques, waarvan 0 tot 30% nieuw.
Bourgogne Grands Champs Rouge
Een plot van niveau Bourgogne Rouge net ten zuidoosten van Gevrey, genaamd Grands Champs. Het perceel is 0,41 hectare met een oostelijke expositie. Bodem bestaat uit kiezels op Bresse mergel. De pinot noir is hier 55 jaar geleden aangeplant. Traditionele vinificatie met inheemse gisten. Hand geoogst, zachtjes persen en volledige ontsteling. Rijping van 15 maanden op gebruikte Franse barriques.
Zeer geurige wijn, een explosie van fruit en zeer direct. Krachtig en vastberaden op het palet. Veel body en intensiteit.




