Gevrey-Chambertin
In Gevrey-Chambertin wordt al sinds het begin van onze jaartelling wijn gemaakt. Waarschijnlijk (de vignerons in Gevrey weten het zeker) zijn de wijngaarden in Gevrey de oudsten van de Bourgogne. Gevrey is gericht op Dijon, de grote stad op nog geen tien kilometer en zetel van het wereldlijk gezag, vroeger Les Ducs, tegenwoordig het departementale kantoor van de INAO, de overheidsinstantie verantwoordelijk voor het AOC-stelsel. Gevrey kijkt vooral ook neer op Nuits-Saint-Georges en Beaune.
Gevrey-Chambertin is voor Bourgondische begrippen groot, 454 ha: 315 ha village, 84 ha premier cru en 55 ha grand cru. Le Chambertin is de meest beroemde wijngaard. In 1847 werd de naam Gevrey en Montagne veranderd in Gevrey-Chambertin. De grands crus liggen keurig op een rijtje ten zuiden van het dorp, heuvelop. De premiers crus vallen uiteen in twee blokken: ten zuiden van het dorp boven en onder de grands crus; aan de westkant van het dorp in de combe Lavaux, hoger gelegen op de bodem van een verdwenen gletcher. De premier cru Clos Saint Jacques ligt hier, een van de beste wijngaarden van de appellatie. Een uitloper van de combe steekt de N74 over. Hier vind je onder meer de wijngaarden Les Crais en La Justice. De wijnen van Gevrey behoren tot de meest gestructureerde van de Bourgogne, meestal meer concentratie en tannines dan wijnen uit Vosne, Chambolle en Nuits.
Domaine les Astrelles
Domaine les Astrelles is een nieuwe naam, voor een bestaand bedrijf. Het is een project wat langzaam maar zeker is omgedoopt van Domaine Pierre Naigeon naar het huidige ‘domein van de sterren’. Isabelle en Jean-Marie Chapier zijn de nieuwe eigenaren en hoofd wijnmaker is de jonge ster Julien Millet, zoon van François Millet, legendarisch wijnmaker van Comté Georges de Vogüé (Chambolle-Musigny). Julien heeft stage gelopen bij het prestigieuze Felton Road in Nieuw-Zeelands Central Otago, waar grootse pinot gemaakt wordt.
In 2019 verkocht Pierre Naigeon het domein aan de Chapiers. Juliens eerste jaargang was 2020, onder toeziend oog van Pierre. Sinds 2021 varen Isabelle, Jean-Marie en Julien hun eigen koers en is Pierre met pensioen in de Provence. De wijnen zijn sinds de komst van Julien behoorlijk veranderd, de verfijning en precisie zijn vooruitgegaan. Voorheen hadden de wijnen een boers randje, nu zij ze helder en fijn, zonder dat het spontaniteit verliest. Alle wijngaarden worden biologisch bewerkt.
Tijdens ons bezoek liet Julien een kwetsbare kant zien, waarin hij duidelijk maakte op sommige onderwerpen nog geen keiharde keuzes gemaakt te hebben. Met daarmee een slag om de arm dat elk jaar ook iets anders vraagt, hij blijft graag dynamisch en progressief denken en handelen.
Wat meteen duidelijk werd, is dat de intensiteit van extractie teruggeschroefd is, en daarmee een heldere en verfijnde noot geslagen wordt. Ook werd er bewust geen gebruik gemaakt van hele trossen, volledige ontsteling in 2021 en 2022. Alle druiven worden nu direct na de oogst teruggekoeld in een gigantische koelcel. Dit stelt het domein in staat een korte pre-fermentatie maceratie te doen. Ook zorgt het voor een gecontroleerde en langzame start van de wilde fermentatie. Julien onderscheidt zich eveneens, door van alle wijnen kleine vaatjes achter de hand te houden, om zo door verdamping ontstane leegte in de vaten gelijk weer op te vullen. Dit lijkt logisch maar wordt in de praktijk door weinig wijnboeren zo nauwkeurig nageleefd als door Julien. Veelal gebeurt dit bijvullen met een ‘algemene wijn’ (Bourgogne Rouge) voor alle vaten.
Gevrey-Chambertin Premier Cru Lavaux St Jacques
Gelegen op de zonnige hellingen, met zuidoostelijke expositie, van de Combe de Lavaux, direct tegen de legendarische Clos Saint Jacques aan. Een oppervlakte van 0,08 ha, wijngaard onder huurcontract voor lange termijn. Kalksteen bodem met een klein beetje klei. Wijnstokken van 50 jaar oud. Hand geoogst, zachtjes persen, spontane fermentatie en volledige ontsteling. Rijping van 15 maanden op gebruikte Franse barriques.
Een vastberaden wijn met grote complexiteit. Zonder in te boeten op finesse. Aromatische tonen van wilde bessen, klein rood fruit en viooltjes. Een oer expressie van mineraliteit en diepte.