AOC’s Hautes-Côtes de Beaune en Hautes-Côtes de Nuits
Bron van moderne, betaalbare Bourgognes van hoge kwaliteit
De Côte d’Or is onderverdeeld in de Côte de Beaune en de Côte de Nuits. Boven de beroemde hellingen liggen de wijngaarden van de Hautes-Côtes. Zij liggen 50 tot 150 meter hoger dan de bekende wijndorpen op de Côte zelf. Hoewel er al eeuwenlang wijn wordt gemaakt, zijn deze AOC’s relatief jong: ze dateren uit 1961. Door de hoogte en wind uit het westen is het koeler dan in de Côte d’Or, al gauw 1 à 2 graden, inmiddels een voordeel.
Veel wijngaarden waren lang gericht op de productie van tafelwijnen voor bij le dejeuner. Deze markt is de afgelopen vijftig jaar steeds kleiner geworden. Het is nu normaal om tussen de middag geen wijn te drinken. Verandering van klimaat en markt, ook het steeds duurder worden van wijnen uit de Côte d’Or hebben jonge wijnmakers naar de Hautes-Côtes getrokken. Het oude gebied is een ware broedplaats van vernieuwing geworden.
In de wijngaard wordt gespeeld met het aantal stokken per hectare, van weinig, 3000) tot veel, 10.000. Met hoge en dus iets koelere of lagere en dus warmere training van de ranken en zo verder. De norm is handpluk en selectie in de wijngaard. Soms trospersing. In de kelder zie je van alles, van stalen tanks, glazen donjons, keramische eieren, oude en nieuwe vaten, van klein tot groot. Ondanks alle verschillen, kun je wijn van de Hautes-Côtes herkennen. Chardonnay en aligoté laten een mix van bloemen en rijpe citroen zien, pinot noir rood fruit en zwarte peper. En 0,5-1 % minder alcohol.
Amélie Berthaut
De familie Berthaut is alweer bezig met de zevende generatie in lijn van wijnmakers. Het Domaine Berthaut-Gerbet staat sinds 2013 onder leiding van de jonge en gedreven Amélie Berthaut, vintage 1988. Amélie is een zeer getalenteerd vigneronne en slimme dame die het geluk heeft om in de juiste familie geboren te zijn. Ze valt nogal op in het dorp omdat ze in een turqoise jeep rondrijdt, dus als je in Fixin bent, pik je haar er zo tussenuit! Zoals de naam van het domein doet vermoeden is het een fusie van wijngaard bezittingen van twee families. De wijngaarden van vader Dennis en oom Vincent Berthaut uit Fixin zijn samengebracht met wijngaarden van moeders kant, Marie-Andrée Gerbet, die zich vooral in Vosne bevinden. Het bedrijf heeft nu 18 hectares aan eigen wijngaarden. Wat een behoorlijk aantal is voor Bourgondische begrippen, het is wel even goed zo.
Amélie is nu al een fenomeen. Ze draagt de leiding van een diepgeworteld familiebedrijf in de Côte de Nuits sierlijk, opgewekt doch verantwoordelijk en serieus. Ze heeft respect voor wat was maar werkt met eigenwijze vastberadenheid en discipline naar wat komen gaat. Dit in combinatie met oud plantmateriaal op zeer fraaie lieux-dits zoals ‘Clos Vougeot’, ‘Echezeaux’, ‘Les Suchots’, ‘Lavaux St.-Jacques’ en nog vele prachtige wijngaarden, geeft ons de overtuiging dat hier een ‘grand domaine’ in wording is.
De meest noordelijke premier cru van de gehele Côte d’Or; ‘Les Arvelets’ is een wijngaard en wijn waar de familie heel trots op is, ondanks vele grote namen die hierboven al benoemd zijn. Dit is namelijk een relict uit een andere tijd, het merendeel van de stokken zijn dik 70 jaar oud. Het is een stenige wijngaard met veel fossielen in de mix tussen wat kalk en klei. Het moeder gesteente bestaat uit verschillende types kalksteen uit het Jura.
De stijl van de wijnen is absoluut moderner en ‘vrouwelijker’ geworden. Het rustieke randje is er vanaf en er is meer finesse door een langzame extractie, zachtjes persen, en bescheiden hout gebruik. Wat ook opvalt is de toename van het aandeel trospersing. De druiven vergisten dan met de steeltjes. De wijnen van Amélie zijn charmant en hebben iets dat je als moeiteloos kan omschrijven, zo puur en zacht. Typisch Amélie zijn ook de aroma’s van peperkoek.
Bourgogne Hautes-Côtes de Nuits
De Hautes Côtes zijn de wijngaarden bovenop de ‘klassieke’ heuvelrug. Door hoogte en minder beschutting is het hier wat kouder. Amélie bezit bijna 4 hectare lieu-dit ‘Au Defoi’ boven Nuits-Saint-Georges. De stokken zijn in 1970 door opa aangeplant. In hete jaren worden op relatief koele plekken als de Hautes Côtes wijnen met een hele interessante prijs-kwaliteit verhouding gemaakt.