Bio

Mark Haisma Morey-Saint-Denis Premier Cru Les Chaffots 2016

 109.00

Rood – pinot noir – oranjebloesem – frambozen – zwarte bessen – ceder – witte peper

Op voorraad

10% korting vanaf 6 flessen, ook assorti

Artikelnummer: MORE011 Categorieën: , Tags: , , ,

Deel deze wijn via:

Beschrijving

Morey-Saint-Denis

Morey-Saint-Denis is met 137 ha de kleinste appellatie van de Côte de Nuits. De grote buurman aan de noordkant is Gevrey-Chambertin en de bijna net zo kleine buurman in het zuiden Chambolle-Musigny. Terwijl het in Gevrey logisch was “Chambertin” aan de plaatsnaam toe te voegen en in Chambolle “Musigny”, was er in Morey voor alle grands crus wel iets te zeggen. Men had dus de keuze uit: Morey-Lambrays, Morey-Tart, Morey-La Roche, Morey-Saint-Denis en Morey-Bonnes-Mares. Om vooral politieke redenen is het Morey-Saint-Denis geworden: bijna iedere producent in Morey-heeft wel een rijtje stokken in de Clos Saint-Denis. Het is natuurlijk ook heel vroom om jezelf naar de bisschop van Parijs te noemen die in 250 door de Romeinen werd vermoord en het wonder verrichtte door met zijn hoofd naar de plaats te lopen die tegenwoordig Saint-Denis heet. Of is het omdat Denis de Franse verbastering van Dionysos is, de Griekse god van de wijn?

Wijn uit Morey wordt vaak vergeleken met die uit Gevrey en Chambolle, alsof Morey geen eigen karakter heeft. Misschien is het karakter van Morey ook wel balans, waarbij iedereen zelf vooral moet weten of je elegantie omschrijft als typisch Chambolle en structuur als typisch Gevrey. Door de geringe omvang van de appellatie zijn potentiële kwaliteit en karakter van Morey hoog en homogeen; een goede drainage en beschutting zorgen er voor dat ook in nattere en koudere jaren goede wijn wordt gemaakt.

Mark Haisma

Mark Haisma is een Australiër met een Nederlandse vader en een Franse moeder. Hij was 10 jaar lang wijnmaker van Yarra Yering, waar hij het vak leerde van Bailey Carrodus, doctor in fysiologie en een van de pioniers van de inmiddels zo gelauwerde Yarra Valley, een van de letterlijk en figuurlijk coolste wijnregio’s van Australië.  De liefde bracht Mark naar Europa. Sinds 2009 maakt hij zijn eigen wijn in de Bourgogne. Hij behoort tot de groep van micro-negociants, jonge, zeer getalenteerde wijnmakers zonder eigen wijngaarden. Zij kopen hun druiven van wijngaard eigenaren die niet of maar een gedeelte van hun oogst bottelen. “Kopen” is eigenlijk niet het goede woord. De micro’s bemoeien zich zeer met het werk in de wijngaard om er voor te zorgen dat de druiven die zij per kilo moeten afrekenen van topkwaliteit zijn.

Mark heeft jarenlang zijn wijnen gemaakt bij Domaine Pierre Naigeon, maar is nu verhuisd naar zijn eigen locatie in Gilly-lès-Cîteaux. Mark heeft voet aan de grond in de Bourgogne en is trots eigenaar en boer van een aantal fraaie percelen: ‘En Pallud’ en premier cruFonteny’ in Gevrey-Chambertin. Hij blend wijngaarden rond Gevrey en in Brochon samen tot een Bourgogne Rouge. En maakt een Gevrey village van verschillende climats. 

Les Chaffots

De wijngaard Les Chaffots ligt direct boven grand cru Saint-Denis. De helling is steil, de bodem wit. Hier wordt elegante pinot noir gemaakt, 75% hele tros persing, een derde nieuw hout. Rode kersen, koriander, smokey, delicaat en een lange afdronk. Groots. Hoge waarderingen.

Al onze wijnen van Mark Haisma

Extra informatie
Kleur

Druif

Inhoud

Land

Jaar

Producent

Appellatie

Mousserend

Regio

Bio

Biologisch

Mark Haisma Morey-Saint-Denis Premier Cru Les Chaffots 2016

Op voorraad