Champagne
In de Champagne zijn ongeveer 19.000 wijnboeren. De meeste boeren verkopen hun druiven aan een van de 350 Grandes Marques, zoals Moët & Chandon, Laurent-Perrier en Bollinger of een van 43 coöperaties, zoals die van Mailly en Mesnil. Ongeveer 4600 wijnboeren verkopen champagne die zij zelf hebben geproduceerd. De grote huizen streven in de regel naar homogeniteit. Om dit bereiken hebben zij vins de reserve, basiswijnen uit voorgaande jaren. Door verschillende jaargangen te mengen hebben hun wijnen steeds dezelfde huisstijl. Dit assembleren is hoge wetenschap en het is uitermate boeiend om mee te maken hoe bijvoorbeeld een wijn uit 2009 verandert door 5% wijn uit 2008 en 4% uit 2007 toe te voegen. De boeren die zelf wijn maken kiezen in de regel voor meer expressie van druif, bodem en jaargang, al was het maar omdat zij geen of weinig vins de reserve aanhouden. Deze champagnes hebben een meer vineus karakter. Ook zijn er verschillen tussen de jaren.
Feneuil Pointillart
Feneuil Pointillart is een klein familiebedrijf in Chamery, een premier cru dorp op de Montagne de Reims. Zoon Benjamin Feneuil heeft een aantal jaren geleden de leiding van het bedrijf overgenomen van zijn ouders Jeannick en Daniel. De familie Feneuil bezit 7 hectares goede, oude wijngaarden, met een zuidwestelijke oriëntatie, aangeplant met pinot meunier, pinot noir en chardonnay. Voor het maken van basiswijn gebruiken zij de persen en cuves van de coöperatie van Chamery. De tweede vergisting, het dégorgement en de dosage vinden plaats in de kelder van het domein. Dit is een koude kelder, waardoor de mousse fijn is.
Demi-Sec
Dit is het halfzoete zusje van de Brut Tradition. De dosage is alleen hoger: 23 g/L. Mooi samenspel tussen zoet en zuur. Aroma’s van abrikoos, citroen en suikerbrood. IJskoud heerlijk als aperitief, iets warmer als begeleider van ganzenlever en desserts met vanilleroom. * Guide Hachette.