Mosel
Van Trier naar Koblenz meandert de Mosel door een dal met steile hellingen van leisteen. De interactie tussen het klimaat (op de grens van maritiem en continentaal), de bodem (de donkere leisteen die de warmte vasthoudt) en het druivenras riesling zorgen voor de meest klassieke wijn van Duitsland. Van droog tot zoet, Mosel riesling is uniek. Langs de Mosel gebeurt veel nog met de hand; de hellingen zijn er te steil voor machines.
Nik Weis
De familie Weis maakt sinds 1947 wijn. Terwijl Duitsland wederopbouwde, kocht opa Weis een aantal van de mooiste, oude wijngaarden langs de Mosel. De familie liet zich niet van de wijs brengen en deed niet mee aan de Flurbereinigung – de ruilverkaveling en herstructurering van wijngaarden in de jaren ’50 en ’60, waarbij oude stokken werden gerooid en vervangen door productieve klonen die geschikt waren voor mechanisatie. Daardoor zijn veel percelen van Nik nog altijd beplant met oeroude stokken, uitsluitend met de hand te bewerken. Nik stekt zijn “moederstokken” ook voor het kweken van nieuwe rieslingranken. De kwekerij van Nik Weis is de autoriteit voor riesling. Topproducenten van over de hele wereld kopen hun plantmateriaal van Nik.
Nik is de derde generatie en sinds 1997 in het bedrijf. Het Weingut Nik Weis bevindt zich in de St. Urbanshof, in een bocht van de Mosel. Vanuit de proefkamer op de eerste verdieping heb je een prachtig uitzicht op de steile wijngaarden van de Laurentiuslay en de Layet. Nik heeft mazzel: hij mag zijn tijd verdelen tussen een aantal van de mooiste wijngaarden aan de Mosel en de Saar. Aan de Mosel zijn dat de twee bovengenoemde en de Piesporter Goldtröpfchen, aan de Saar de Ockfener Bockstein en de Schodener Saarfeilser.
De droge rieslings van Nik zijn echt trocken. Na intensief handwerk in de wijngaard worden de druiven geperst in een moderne basketpress – voor puur sap, met minimale blootstelling aan zuurstof. Vervolgens spontane vergisting in tanks. Ieder perceel krijgt zijn eigen tank. Daarna nog zes tot twaalf maanden sur lies. Het resultaat wijnen met ingetogen fruit en subtiele hartige smaken. Complexe wijnen. Zeer gastronomisch. De zoete wijnen van Nik zijn nooit mierzoet. Van Kabinett tot Auslese zijn de wijnen in balans, niet alleen met riesling zuren, maar ook met aroma’s van groene kruiden.
Layet Grosse Lage
Layet, een zeer bijzondere wijngaard in het grotere geheel van de Mehringer Blattenberg. Daniela Weis, vrouw van Nik kocht hier in 2006 een perceel van 1 hectare. Eén van de beste wijngaarden tussen Schweich en Neumagen (westelijk van Piesport). Het is een steile wijngaard, uit het harde leisteen zijn prachtige terrassen geslepen. De Moezel-rivier is hier op zijn breedst, wat optimaal is voor de hoeveelheid licht die de wijngaard ‘absorbeert’. De wijnstokken zijn tussen de 40 en 100 jaar oud.
De druiven richten zich minder op fruit expressie in de wijn, maar veel meer op diepte en mineraliteit. De structuur, zuurgraad en lengte duiden op een wijn gemaakt voor lange rijping. Vaak het mooie aan deze rieslings, jong hebben ze ook al veel uitstraling.
95 punten: James Suckling & 18 punten: Jancis Robinson