“Würde man Mario Zelt einer Sportart zu ordnen, so wäre dies sicherlich Klettern.” Gault Millau Weinguide Deutschland 2017.
Pfalz
De Pfalz is een van de grote Anbaugebiete van Duitsland. In de regenschaduw van het Haardt gebergte, een uitloper van de Vogezen, is het er voor Duitse begrippen droog en warm. De Pfalz is ook een van de meest dynamische wijnregio’s van Duitsland. Er wordt hier serieus werk gemaakt van de overgang van bulkwijn naar kwaliteitswijn. Geholpen door het warmer wordende klimaat, wordt er met steeds meer succes rode wijn gemaakt. Zelfs cabernet en syrah zijn in de Pfalz geen rariteiten meer.
Weingut Mario Zelt
Weingut Zelt is een familiebedrijf van 12 ha in Laumersheim, waar ook de grootheden Knipser en Kuhn zijn gevestigd. Laumersheim ligt ten noorden van de Mittelhaardt, de Duitse uitloper van de Vogezen. De bodem bevat veel kalksteen. Toen Mario eind jaren negentig in het bedrijf kwam zijn veel wijngaarden opnieuw aangeplant, waarbij voor ieder terroir de beste stok is uitgezocht. Op warme plekken werd bijvoorbeeld cabernet en merlot aangeplant en op koudere, onder meer frühburgunder. De große Lagen van Zelt zijn de Goldberg, Steinbückel en Kirschgarten. De riesling Kirschgarten 2015 won de Riesling Cup 2017 (1000 wijnen, 100 juryleden). De Cuvée Trilogie 2015 van cabernet en merlot won de Rotweinpreis voor Cuvées van Vinium. Sinds 2015 is het weingut aangesloten bij Fair & Green, de meest prestigieuze organisatie voor duurzame wijnbouw.
Grosskarlbacher Burgweg Spätburgunder
De Grosskarlbacher Burgweg is genoemd naar het weggetje naar de burcht die hier in de Middeleeuwen stond. De wijngaard ligt relatief hoog, op 130 meter en is georiënteerd op het zuiden. De bodem is rijk aan kalkmergel. De Burgweg is wat kouder dan de naastgelegen Kirschgarten, waardoor de wijnen wat eleganter zijn. Naast spätburgunder is ook riesling aangeplant. Philipp Kuhn maakt van deze wijngaard zijn Riesling Im Grossen Garten Grosses Gewächs en Knipser zijn Spätburgunder Kalkmergel.
De wijn is geconcentreerd en fris tegelijk. Handpluk, vergisting met natuurlijk gisten en rijping op barriques, waarvan 50% nieuw.