Côte Roannaise
AOC Côte Roannaise is een kleine verborgen wijnstreek, een vallei ten westen van de Beaujolais. Het zijn de voetheuvels van het centrale massief, een gebergte ontstaan door de activiteit van 400 (!) nu slapende vulkanen. De bodem bestaat uit stollings- en metamorf- vulkanisch gesteente, grotendeels roze graniet, tevens ook basalt en zand. Met een hoogte van 400 à 500 meter is het stukken hoger dan de Beaujolais met ongeveer 200 à 300 meter boven zeeniveau.
Er is sinds 2019 een associatie genaamd ‘Loire Volcanique’ die op een slimme manier 47 wijnmakers uit vier wijngebieden met elkaar verbindt; Côtes du Forez, Côtes d’Auvergne, Saint Pourçain en dus Côte Roannaise. Onze nieuwe vrienden van Domaine Sérol zijn hier niet alleen onderdeel van, Stéphane Sérol is de president.
Gamay Saint-Romain
De enige toegestane druif voor rood en rosé in AOC Côte Roannaise, is gamay. Een lokale en tevens endemische variant die gamay Saint-Romain heet, verschilt in karakteristieken ten opzichte van de meer bekende gamay noir uit Beaujolais. Lichtere body en in aroma iets meer wild en umami. De wijnen zijn over het algemeen frisser (hogere zuren) dan Beaujolais wijnen, dit voornamelijk vanwege de grotere hoogte van de wijngaarden.
Domaine Sérol
De familie Sérol is al actief in de wijnbouw sinds 1700, maar het was Stéphane Sérols vader Robert, die het domaine echt op de kaart heeft gezet. In 1970 bottelde hij de eerste wijnen ‘au domaine’. Stéphane en zijn vrouw Carine staan aan het hoofd van de organisatie. Al langere tijd werken zij biologisch, recent is ook het biodynamisch certificaat van BIODYVIN binnen.
Met 32 hectare gamay Saint-Romain en 2 hectare viognier plus nieuwe aanplant van chenin blanc in 2018 is Domaine Sérol een van de grootste producenten in de kleine AOC Côte Roannaise (220 hectare). Er wordt een grote hoeveelheid aan single-vineyard wijnen gemaakt. Stéphane werkt nauwkeurig, met veel gevoel en vanuit het Franse terroir-denken om uit al de verschillende lieux-dits de vertaling van druif naar glas zo zuiver mogelijk te maken.
Er vindt een dubbele selectie van het fruit plaats, in de wijngaard en daarna op een sorteertafel. In de kelder volgt het domaine een duidelijke filosofie van minimale interventie. De fermentatie is spontaan. Veel van de wijnen worden gemaakt zoals in de Beaujolais, semi-carbonique. Rijping op vaten van verschillende materialen; cement, houten foeders en amfora’s. Meestal voert het domaine een lichte filtratie uit, vlak voor het bottelen. Sinds 2022 heeft Domaine Sérol ook een kleine négociant-structuur opgezet, Champs Libre, waarvoor ze biologische druiven kopen van vrienden en bekenden in de streek en prachtige wijnen maken.
Les Millerands
Dit is een bijzondere cuvée, de naam is afgeleid van millerandage, een fenomeen waarbij de druiven verschillende grootte binnen een tros hebben. Fruit van lieux-dits Le Briera en Chez Muron beplant met gamay Saint Romain. Le Briera ligt op een hoogte van 500 m met oostelijke expositie, met een granieten bodem. Oude stokken tussen de 50 en 95 jaar. Chez Muron zijn zeer oude stokken van 75 jaar oud. De oogst is volledig met de hand. In de kelder wordt gekozen voor 40% hele trossen. Gefermenteerd met inheemse gisten in cementen tanks, gedurende ongeveer 15 dagen. Daarna een rijping van 11 maanden op cement. Aan het eind een hele lichte filtratie voor het bottelen.
Les Millerands heeft rijpe pyrazine aroma’s (die vegetale kwaliteit) als pepers en groene paprika, strakke mineralen, warmte van kersen en drop. Duidelijke hele trossen karakter.