Sauternes
In oktober loopt in Sauternes, Barsac en Cérons de spanning op. Komt de nazomer van koude nachten en droge, zonnige dagen met mist langs de Garonne en Ciron? Deze mist, die in de nanacht ontstaat en voor de lunch alweer is opgelost zorgt voor botrytis, de edele rotting die leidt tot concentratie van met name sémillon; de druiven verliezen hun water, maar niet hun suiker en smaakstoffen. Deze zogenaamde Indian summer komt zeker niet ieder jaar. Soms blijft het ook ’s nachts warm en ontstaat er geen mist en dus geen pourriture noble. Soms is het overdag koud en nat en is de rotting alles behalve edel. En als het weer dan meezit is het rendement een halve fles per wijnrank, 10 hl/ha. Sauternes is de duurste wijn ter wereld om te maken.
Château Guiraud
Château Guiraud is een gecertificeerd biologisch wijnbedrijf met 85 hectare wijngaarden in het hart van Sauternes. Dit deel, zuidoostelijk Graves, van Bordeaux is ´gereserveerd’ voor edelzoete witte wijnen. Het is onder leiding van Xavier Planty, nu mede-eigenaar maar begonnen als manager, die het bedrijf nieuwe richting en veel kwaliteitsimpulsen heeft gegeven. Het château heeft een fabelachtige reputatie, de fraîcheur (frisheid) en balans van de wijn zijn berucht. Dit wellicht vanwege de biologische werkwijze die al in 2001 geïntroduceerd werd?
Het bedrijf heeft sinds 2011 een broedplaats waar 135 verschillende genetische varianten van sauvignon en sémillon groeien, die nauwlettend worden geobserveerd. Uit dit project komt kennis en nieuwe strategie voor het wijngaardbeheer. Nieuwe stekjes die nodig zijn bij het herplanten komen allen uit eigen kwekerij, absoluut uniek in Bordeaux! Ook bevindt zich op het landgoed een gigantische biodiverse tuin waarvan verschillende flora preparaten worden gemaakt. Of gebruikt wordt als ingrediënt in het restaurant ‘La Chapelle de Guiraud’. De biologische tuin met haar grote variëteit aan planten, struiken en bomen werkt tevens als een perfecte vroegtijdige alarmbel voor potentiële ziekte, virussen of simpelweg nutriënt-tekorten in de bodem van de wijngaarden. De biologische werkwijze werpt zijn vruchten af. In 2009 was er een studie gedaan in de wijngaard waar 675 verschillende insecten werden gevonden. Dit staat in schraal contrast met een gemiddelde niet-biologische wijngaard in Frankrijk met 200 beestjes.
Het château kiest voor een zeer hoog percentage sauvignon blanc, 35% naast 65% sémillon. Met de wetenschap dat hier wellicht de oudste sauvignon wijngaarden van geheel Bordeaux staan, is die roemruchte eerder benoemde frisheid van Guiraud geen verassing meer. Alles aan dit bedrijf is van topkwaliteit, van begin tot eind. In goede jaren kan men deze wijnen gerust 50 jaar wegleggen.
Premier Grand Cru Classé 1998
Toplaag bodem; zandgrind 80%, 20% kleigrind. Onderlaag bodem diep transparant zand, zuiver grind doorkruist door kalksteenmergel, gefossiliseerde oesters en rode en witte klei. De oogst is in 4 vrij gelijke tri’s (rondes door de wijngaard) voltooid. Fermentatie in houten vaten, een kwaliteitskenmerk in de streek, met een deel nieuw en een deel tweedejaars hout. Daarna een rijping van 24 maanden. 1998 is een extreem goed jaar voor Sauternes. Nu mooi op dronk, veel botrytis en hele hoge intensiteit. Zeer complex en rijk!