Empordà

Enig resultaat

Empordà

Empordà is onderdeel van Catalonië en deelprovincie Girona in het meest noordoostelijke deel van Spanje tegen de grens met Frankrijk. Gelegen in en rondom het Albera massief, dit is een eeuwenoude natuurlijke grens tussen de twee landen. Het Albera gebergte is de meest oostelijke voortzetting van het Pyreneeën gebergte. Een bijzonder gebied waar alle elementen van vuur, water, aarde en lucht samenkomen. Een heet groeiseizoen met vele zonuren, maar een verkoelende zee hemelsbreed 7 km verderop. Voor wijnstokken een ideale arme leistenen bodem en een dominante noordelijke wind ‘La Tramuntana’. We zien het ook, op meerdere vlakken, als een overgangsgebied tussen Frankrijk en Spanje: druivenrassen, wijnproductie technieken, cultuur en gastronomie.

Historisch gezien was hier een grote productie van versterkte- en rancio wijnen. Deze laatste categorie is een unieke stijl; in de zon of op zolder geoxideerde en versterkte wijnen van garnacha en/of macabeo. Qua stijl goed vergelijkbaar met rancio wijnen uit nabij gelegen Roussillon zoals Banyuls en Rivesaltes, maar wellicht het meest sprekende voorbeeld is Madeira.

Voor lange tijd in de recente geschiedenis was er een sterke focus op kwantiteit in plaats van kwaliteit. De DO Empordà – Costa Brava bestaat sinds 1972 en veranderde van naam naar het huidige DO Empordà in 2006. Sinds de jaren negentig kwam de focus meer te liggen op het kleinschalige boetiek wijnmaken. Inspiratie voor deze verschuiving was een lokaal wijnhuis ‘Castillo de Perelada’ maar ook producenten in omliggende gebieden zoals Côtes du Roussillon, Penedès, Priorat en in mindere mate Tarragona en Montsant. Voor tafelwijn maken garnacha en cariñena nog steeds de dienst uit met rond de 80% van productie. Wit wordt voornamelijk gemaakt van garnacha blanca en macabeo (viura in Rioja).