Bio

AV Bodeguers Suneus Negre Empordà 2021

 16,50

Rood – carignan – cabernet sauvignon – garnacha – syrah – levendig – rozen – pruimen – drop

Op voorraad

10% korting vanaf 6 flessen, ook assorti

Artikelnummer: EMPOR003 Categorieën: , Tags: , , , , , , , ,

Deel deze wijn via:

Beschrijving

Empordà

Empordà is onderdeel van Catalonië en deelprovincie Girona in het meest noordoostelijke deel van Spanje tegen de grens met Frankrijk. Gelegen in en rondom het Albera massief, dit is een eeuwenoude natuurlijke grens tussen de twee landen. Het Albera gebergte is de meest oostelijke voortzetting van het Pyreneeën gebergte. Een bijzonder gebied waar alle elementen van vuur, water, aarde en lucht samenkomen. Een heet groeiseizoen met vele zonuren, maar een verkoelende zee hemelsbreed 7 km verderop. Voor wijnstokken een ideale arme leistenen bodem en een dominante noordelijke wind ‘La Tramuntana’.  We zien het ook, op meerdere vlakken, als een overgangsgebied tussen Frankrijk en Spanje: druivenrassen, wijnproductie technieken, cultuur en gastronomie.

Historisch gezien was hier een grote productie van versterkte- en rancio wijnen. Deze laatste categorie is een unieke stijl; in de zon of op zolder geoxideerde en versterkte wijnen van garnacha en/of macabeo. Qua stijl goed vergelijkbaar met rancio wijnen uit nabij gelegen Roussillon zoals Banyuls en Rivesaltes, maar wellicht het meest sprekende voorbeeld is Madeira.

Voor lange tijd in de recente geschiedenis was er een sterke focus op kwantiteit in plaats van kwaliteit. De DO Empordà – Costa Brava bestaat sinds 1972 en veranderde van naam naar het huidige DO Empordà in 2006. Sinds de jaren negentig kwam de focus meer te liggen op het kleinschalige boetiek wijnmaken. Inspiratie voor deze verschuiving was een lokaal wijnhuis ‘Castillo de Perelada’ maar ook producenten in omliggende gebieden zoals Côtes du Roussillon, Penedès, Priorat en in mindere mate Tarragona en Montsant. Voor tafelwijn maken garnacha en cariñena nog steeds de dienst uit met rond de 80% van productie. Wit wordt voornamelijk gemaakt van garnacha blanca en macabeo (viura in Rioja).

AV Bodeguers

Carlos Alcàcer en Conxita Vilarmau zijn samen dit project begonnen in 2002. Waar AV de initialen van de twee families zijn en bodeguers staat voor wijnmakers in het Catalaans. AV Bodeguers was een ware droom die werkelijkheid werd, met een overname van 5 hectares bestaande wijngaarden. Vanwege de matige staat van de wijnstokken kozen zij, op een eeuw oude carignan wijngaard na, voor volledige herplant. Daarna hebben ze hun speelveld langzaam uitgebreid tot nu 10 hectare. Op zorgvuldig gekozen terroir, werd nieuwe aanplant van de beste stekjes merlot, syrah en garnacha gerealiseerd. Naast oudere carignan en witte grenache wijngaarden, relatief jonge stokken en dus veel groene snoei om de opbrengsten per plant te drukken. Na het overlijden van Carlos, zijn in 2017 zijn zonen, Luis en Ferran, ingestapt. Het lijkt ons dat op deze gezegende plek alle elementen samen komen om spectaculaire wijn te maken, waar gebergtes de zee ontmoeten.

Oh en als je je afvraagt waarom er schildpadden op het label staan… Er kruipen hier daadwerkelijk landschildpadden door de wijngaard! Lijkt ons weer een goede reden om over te stappen biologisch boeren!

Suneus Negre

Fruit van verschillende biologische wijngaarden tussen 200 en 250 meter hoogte. Geplant in 2000, dubbel cordon systeem (twee armen zijwaarts opgetraind). Handgeplukt in optimale fenolische rijpheid, in de wijngaard geselecteerd op kwaliteit. Ontsteeld, gefermenteerd in 5000 liter inox tanks met temperatuur controle. Tweemaal daags overpompen van de most. Gerijpt op 225 liter Frans en Amerikaans hout voor 6 maanden. Carignan, cabernet sauvignon, garnacha tinta en syrah, allen apart geoogst, gevinifieerd en gerijpt, daarna geblend.

Al onze wijnen van AV Bodeguers

Extra informatie
Appellatie

Druif

, , ,

Inhoud

Jaar

Kleur

Land

Producent

Regio

Bio

Biologisch

AV Bodeguers Suneus Negre Emporda 2021
AV Bodeguers Suneus Negre Empordà 2021

Op voorraad