Muscadet Sèvre et Maine

Toont alle 4 resultaten

Muscadet et Le Pays Nantais 

Muscadet is één van de weinige wijngebieden in Frankrijk die vernoemd is naar zijn druivenras. Het tot stand komen van deze naam is echter een dubieus verhaal. Verbasterd van het Franse ‘musqué’, wat een musk-achtig karakter is (muscat-druif). Paradoxaal is dat muscadet weinig, tot eigen zeggen geen, van deze musk smaken of geuren bezit!  

Muscadet was in de jaren ‘70 en ’80 een belangrijke wijn in Frankrijk met een goede bezetting op menig wijnkaart. Vervolgens kwam deze schone, simpele maar karaktervolle wijn in een langzaam maar zeker verval. Muscadet kwam inherent in de ‘B-categorie’ terecht, samen met wijnen zoals Beaujolais en Duitse riesling. Dit zijn wijnen met daarachter wijnmakers die vandaag de dag nog steeds aan het vechten zijn tegen de gecreëerde stigma’s van lang geleden. Hoogtijdagen in Muscadet telde ongeveer 13.000 hectare aan wijngaarden. In 2010 was er nog 10.911ha over en in 2019 slechts 7.497ha! Wat lag er ten grondslag aan dit enorme verval? Dat is complexe materie, maar een aantal factoren zijn de lage marktprijzen, concurrentie van de nieuwe wereld, een generatie gepensioneerde wijnmakers zonder opvolging en sterk groeiende werkgelegenheid in andere sectoren in nabijgelegen Nantes.  

Het klimaat is koel in het noordelijke Frankrijk, gematigd koud in de winter door het temperende effect van de Atlantische Oceaan. Ondanks de invloed van de zee is er behoorlijk wat voorjaarsvorst en recente rampjaren met grote verliezen zijn 2012, 2016, 2017, 2019 en 2021. Ook dit is een reden voor het eerder benoemde verval.