Priorat

Toont alle 4 resultaten

Priorat 

De naam Priorat komt van het Catalaanse ‘Prior’, de benaming van het hoofd van een monnikenklooster. In dit geval van ‘La Cartoxia’, het machtigste klooster dat het gebied ooit gekend heeft. Zoals elders ook het geval, waren het de monniken die zich bezighielden met het maken van wijn. Anders dan elders (zoals bijvoorbeeld Bourgogne) steeg de reputatie van Priorats wijn nooit tot grote hoogte. 

Dat veranderde snel toen eind jaren ‘70 een aantal hippies met ongewoon veel kennis en talent naam maakten als ‘Los Magnificos’. Ze worden alle vijf vaak in één ademgenoemd, maar René Barbier van Clos Mogador liep voorop in deze beweging. Alvaro Palacios, zijn apostel, streefde hem later voorbij met misschien wel Spanje’s grootste wijn ‘L’Ermita’. ‘Los Magnificos’ wisten een fijngevoelige balans te vinden tussen vooruitstrevende, essentiële innovatie en behoud van traditie. Het was opmerkelijk hoeveel samenwerking er was bij deze revolutionaire wijnmakers onderling. Wellicht mede daardoor zie je vandaag de dag in Priorat dat iedereen elkaar kent, elkaar helpt en voorziet van advies. Prachtig om te zien! 

Garnacha tinta (grenache) en cariñena (carignan) waren en zijn de belangrijkste druivensoorten, maar nieuwe aanplant van syrah, cabernet sauvignon en merlot (in volgorde van relevantie) was een van die innovaties. Samen vormen deze vijf druiven de basis voor de hedendaagse ‘Priorat blend’. Het rustieke randje werd opgepoetst met meer fruit, de verticale expressie (terroir denken) uitgediept. De lengte van de wijn nam toe door verhoogde focus in de wijngaard en moderne technieken en materialen zoals nieuw Frans hout in de kelder. De opbrengsten per hectare zijn extreem laag, mede door droogte, de specifiek arme ‘llicorella’ bodem en lage dichtheid van aanplant. Gemiddeld genereert men 5 à 6 hl/ha in Priorat t.o.v. ongeveer 40 hl/ha in Bordeaux! Door de arme en droge bodem moeten de wortels diep graven in de zeer arme leistenen bodem, 25 meter diep is niet ongewoon! Dit geeft wijn uit Priorat klasse en concentratie maar ook zijn hogere prijs.