Priorat
De naam Priorat komt van het Catalaanse ‘Prior’, de benaming van het hoofd van een monnikenklooster. In dit geval van ‘La Cartoxia’, het machtigste klooster dat het gebied ooit gekend heeft. Zoals elders ook het geval, waren het de monniken die zich bezighielden met het maken van wijn. Anders dan elders (bijv. Bourgogne) steeg de reputatie van Priorats wijn nooit tot grote hoogte.
Dat veranderde snel toen eind jaren ‘70 een aantal hippies met ongewoon veel kennis en talent naam maakten als ‘Los Magnificos’. Ze worden alle vijf vaak in één ademgenoemd, maar René Barbier van Clos Mogador liep voorop in deze beweging. Alvaro Palacios, zijn apostel, streefde hem later voorbij met misschien wel Spanje’s grootste wijn ‘L’Ermita’. ‘Los Magnificos’ wisten een fijngevoelige balans te vinden tussen vooruitstrevende, essentiële innovatie en behoud van traditie. Het was opmerkelijk hoeveel samenwerking er was bij deze revolutionaire wijnmakers onderling. Wellicht mede daardoor zie je vandaag de dag in Priorat dat iedereen elkaar kent, elkaar helpt en voorziet van advies. Prachtig om te zien!
Garnacha tinta (grenache) en cariñena (carignan) waren en zijn de belangrijkste druivensoorten, maar nieuwe aanplant van syrah, cabernet sauvignon en merlot (in volgorde van relevantie) was een van die innovaties. Samen vormen deze vijf druiven de basis voor de hedendaagse ‘Priorat blend’. Het rustieke randje werd opgepoetst met meer fruit, de verticale expressie (terroir denken) uitgediept. De lengte van de wijn nam toe door verhoogde focus in de wijngaard en moderne technieken en materialen zoals nieuw Frans hout in de kelder. De opbrengsten per hectare zijn extreem laag, mede door droogte, de specifiek arme ‘llicorella’ bodem en lage dichtheid van aanplant. Gemiddeld genereert men 5 à 6 hl/ha in Priorat t.o.v. ongeveer 40 hl/ha in Bordeaux! Door de arme en droge bodem moeten de wortels diep graven in de zeer arme leistenen bodem, 25 meter diep is niet ongewoon! Dit geeft wijn uit Priorat klasse en concentratie maar ook zijn hogere prijs.
Genium Celler
Het ontstaan van dit domein in 2002 is bijzonder aangezien het zes families waren die hun krachten, middelen en fruit samen bundelden. Vanuit het gedachtegoed dat het geheel groter is dan de som der delen. Ook stelden zij een zeer goede wijnmaakster aan; Roser Amorós. Een beroemde en zeer vaardige oenoloog in de streek. De 15 hectare wijngaarden van de zes families bevinden zich in verschillende meer noordelijke subzones; Poboleda, La Morera del Montsant en Torroja del Priorat. Zoals een veel koppig orkest complexe toonladders voortbrengt zorgen deze vele microklimaten voor een zeer complete blend met vele schakeringen en nuances.
Geniums wijnen zijn heel herkenbaar Priorat; lange intensieve schilweking van zonovergoten rijpe druiven, daardoor een rijke, volle en diepe wijn. Onder al dat geweld zit een helderheid en indrukwekkende mineraliteit. Wijnen met stevige tannines maar goed rijp en zacht. Gewichtig maar dynamisch en trillend op een hoge frequentie, te danken aan de ‘llicorella’ bodem. Met de ‘Top 100 Best Winery in the World Award’ van Wine & Spirit 2017 ziet de toekomst er rooskleurig uit voor Genium Cellers in Poboleda.
Ximenis
Witte wijn gemaakt op oude, hellende wijngaarden (de Costers), aanplant in 1970 en 1975. Gefermenteerd in nieuwe vaten van Frans eiken bij een gecontroleerde temperatuur tussen 16 en 18°C. Drie maanden rijping op de fijne gisten met batônnage. Gemaakt van 90% pedro ximenez, een obscure druif in Priorat. Daarbovenop produceert iedere wijnstok slechts 500 gram aan kostbare druiven! Andere 10% is witte grenache.