Saint-Bris

Toont alle 3 resultaten

De eigenaardigheid het drop St-Bris-le-Vineux is de aanplant van sauvignon blanc. Uniek in de wijnbouw van Bourgogne. In 1976 is het gebied erkend, toen nog Sauvignon de St-Bris, de naam werd in 2003 gewijzigd in hoe we hem nu kennen: Saint-Bris.

Er zijn verschillende verklaringen over hoe deze druif hier terecht is gekomen. Sommige zeggen dat het is omdat chardonnay hier kapot zou vriezen. Dat vinden anderen weer onwaarschijnlijk omdat de Yonne-vallei juist warmer is dan die van de Serein. Jean-Hugues Goisot heeft een andere verklaring. St-Bris is een onderdeel van Auxerre, voorheen een belangrijk gebied in de wijnhandel – met goede connecties met Sancerre.

Sauvignon blanc in het begin hier was meer een curiositeit met een aanplant van slechts 45 hectare. Op het moment is 133 hectare in aanplant, naast sauvignon blanc is hier ook wat sauvignon gris te vinden halverwege de hellingen en richting het plateau. De gris word steeds minder aangeplant omdat het zeker een week eerder rijpt dan de blanc, wat te mollige wijnen geeft voor dit klimaat.

Ook zo benieuwd naar een sauvignon blanc uit de Bourgogne? Neem een kijkje naar onze hele fijne Saint-Bris van Clotilde Davenne!