Vijf sterren in Perswijn voor Ceres Bannockburn 2015

Ceres Pinot Noir Composition Bannockburn Central Otago 2015

Vijf sterren in Perswijn voor onze Ceres Bannockburn 2015!

Recensie: Prachig, rokerig, heerlijk fruit, confiture. Heerlijk weelderig, mooie tannine, fruit, lengte.

Onze beschrijving:

Central Otago is de meest zuidelijke wijnregio van Nieuw-Zeeland en daarmee een van de meest zuidelijke wijnregio’s van de wijnwereld. Central, zoals de kiwi’s het gebied noemen, heeft een uniek continentaal klimaat met lange, koude winters en korte hete zomers. De zon schijnt 2000 uur per jaar met enorme kracht; de ozonlaag is hier op z’n dunst. In nog geen 30 jaar heeft Central Otago zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste wijnregio’s voor pinot noir op aarde. Geen imitatie Bourgogne of Spätburgunder, maar een unieke eigen stijl: vol, zacht en fruitig.

De 1932 ha wijngaarden zijn verspreid over een groot gebied met verschillende microklimaten. Het warmst zijn Cromwell en Bannockburn, Alexandra en Wanaka zijn kouder. De klimaatverschillen vind je terug in de wijn. Wijnen uit Cromwell en Bannockburn zijn voller met meer aroma’s van bramen en tijm. Wijnen uit Alexandra en Wanaka zijn eleganter met meer aroma’s van frambozen en blauwe bessen.

De familie Dicey is een van de founding families van de wijnbouw in Central Otago. In 1992 plantte vader Robin de eerste stokken voor Mt Difficulty. Gaandeweg kwamen ook zijn zoons aan boord, James voor de wijngaarden en Matt voor het wijnmaken. Terwijl MtDifficulty een public company werd, bleven de Diceys eigenaar van een aantal van de beste wijngaarden. Vanaf 2005 maken de Dicey’s van deze wijngaarden onder de naam Ceres op kleine schaal een aantal topwijnen, terroir in Otago.

De Composition komt voor 78% van de Inlet wijngaard van James en voor 18% van de Black Rabbit wijngaard van Matt. 5% trospersing. Elf maanden in barriques, 28% nieuw. Rode kersen, bramen, laurier, kaneel en tijm. Aards. Fijne tannines.

De Composition Pinot Noir 2015 behaalde in 2018 97 punten tijdens de Decanter World Wine Awards en was daarmee “the best in show”:

“Deep yet clear garnet-red in colour. Juicy, spicy, forthright plum and pomegranate fruits with some added floral intrigue, too: complex and commanding. Ample rounded, bright fruits on the palate, the plum and pomegranate now sweetened by a little cherry and strawberry. The oak is submissive, as are the soft tannins, allowing the fruit to sing out with full Central Otago force. 2019-2026.”

Rood – pinot noir – rode kersen – bramen – laurier – kaneel – tijm – aards – fijne tannines