Caiarossa

Enig resultaat

Caiarossa  

Caiarossa, opgericht in 1998, is in korte tijd een cult domein geworden, in het kielzog van Sassicaia en Tignanello. Ze werken biodynamisch en ‘the supertuscan way’, wat betekent dat ze naast de lokale sangiovese ook internationale druivenrassen als cabernet en merlot gebruiken). Gevestigd dichtbij de Toscaanse kust, net ten noorden van het beroemde Bolgheri, bevinden we ons hier in de verborgen ‘Val di Cecina’ in Montescudaio.  

In totaal beheert het domein nu 31 hectare verdeeld over drie verschillende heuvels. Het principale terroir was 16 hectare in Podere Serra All’Olio, tevens de originele naam van het landgoed, en Podere le Lame. De aanplant geschiedde tussen 1998 en 2000. Tussen 2008 en 2013 werden er op de zuidelijke heuvels van ‘Podere Nocolino’ nog 15 hectare aangeplant.   

Er zit een Nederlands smaakje aan Caiarossa want in 2004 is het overgenomen door Eric Albada Jelgersma. Hij was tevens eigenaar van Château Giscours en Château du Tertre in Margaux. In 2018 overleed hij, maar zijn kinderen Dennis, Derk en Valerie zetten zijn levenswerk voort. Sinds de Nederlandse overname is de kwaliteit met sprongen vooruit gegaan. Er staan nu 10 rassen aangeplant waarvan alle 7 rode rassen in de eerste wijn worden geblend: sangiovese, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, petit verdot, alicante en syrah. De witte rassen in de wijngaard zijn: viognier, chardonnay en petit manseng.