Bio&Duurzaam

Caiarossa IGT Toscana Rosso 2019

 71,00

Rood – cabernet sauvignon – cabernet franc – merlot – sangiovese – syrah – petit verdot

Op voorraad

10% korting vanaf 6 flessen, ook assorti

Deel deze wijn via:

Beschrijving

Caiarossa  

Caiarossa, opgericht in 1998, is in korte tijd een cult domein geworden, in het kielzog van Sassicaia or Tignanello. Ze werken biodynamisch en ‘the supertuscan way’, wat betekent dat ze naast de lokale sangiovese ook internationale rassen als cabernet en merlot gebruiken. Gevestigd dichtbij de Toscaanse kust, net ten noorden van het beroemde Bolgheri, bevinden we ons hier in de ietwat verborgen ‘Val di Cecina’ in DOC Montescudaio.  

In totaal beheert het domein nu 31 hectare verdeeld over drie verschillende heuvels. Het principale terroir was 16 hectare in Podere Serra All’Olio (tevens de originele naam van het landgoed) en Podere le Lame, aanplant geschiedde tussen 1998 en 2000. Tussen 2008 en 2013 werden er op de zuidelijke heuvels van ‘Podere Nocolino’ nog 15 hectare aangeplant.   

Er zit een Nederlands smaakje aan Caiarossa want in 2004 is het overgenomen door Eric Albada Jelgersma, tevens eigenaar van Château Giscours en Château du Tertre in Margaux. In 2018 overleed hij, maar zijn kinderen Dennis, Derk en Valerie zetten zijn levenswerk voort. Sinds de Nederlandse overname is de kwaliteit met sprongen vooruit gegaan. Er staan nu 10 rassen aangeplant waarvan alle 7 rode rassen in de eerste wijn worden geblend: sangiovese, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, petit verdot, alicante en syrah. De witte rassen in de wijngaard zijn: viognier, chardonnay en petit manseng.

Caiarossa IGT Toscana Rosso

Zoals hierboven genoemd worden alle rode druivenrassen die het domein groeit in de topwijn geblend. Hand geoogst, tussen eind augustus en de eerste week van oktober; een tijdsbestek van 6 weken!! Je kunt je voorstellen dat petit verdot een later plukmoment heeft dan bijvoorbeeld cabernet franc. Selectie van fruit in de wijngaard en op een sorteerband. Een schilmaceratie van 20 à 30 dagen, die koud begint en langzaam opwarmt. Alles is spontaan vergist en afhankelijk van het druivenras wordt daar het juiste vat voor gekozen (cement, hout, nieuw hout etc.). Daarna een natuurlijk verlopende malolactische fermentatie. Rijping op ongeveer 30% nieuw hout, maar ook genoeg tweede en derdejaars hout. Opnieuw afhankelijk van het druivenras een rijping tussen de 11 maanden (alicante) en 20 maanden voor de meest robuuste rassen (petit verdot en cabernet sauvignon). Daarna wordt de wijn pas geblend en 6 maanden op cementen tanks gerijpt voor botteling. 

Extra informatie
Appellatie

Druif

, , , , ,

Inhoud

Jaar

Kleur

Land

Producent

Regio

Bio

Biodynamisch, Biologisch

https://www.les-carmes-haut-brion.com/en
Caiarossa IGT Toscana Rosso 2019

Op voorraad