Clos des Lunes

Toont alle 5 resultaten

Clos des Lunes  

Clos des Lunes is een duurzaam project wat uitsluitend droge witte wijn maakt in een gebied wat een diepe toewijding kent op productie van zoete wijn; Sauternes. Olivier Bernard besloot om in 2011 een nieuw hoofdstuk te schrijven. Met het succes van Château Chevalier wist hij zich te nestelen op het meest prominente terroir in Sauternes, tussen Château D’Yquem en Guiraud. Eerste millésime 2012.  

De stokken zijn gemiddeld 35 jaar oud met 70% sémillon en 30% sauvignon blanc. Er zijn drie zeer differentiërende percelen, die zich in andere delen bevinden. De centraal gelegen wijngaard in Sauternes, dichtbij de kelder, heeft een klei-kalkstenen bodem en geef kracht aan de blends. Een ander perceel heeft prachtig gravel over klei-kalksteen in Bommes/Fargues, dit plot geeft frisheid. Het laatste plot is in Barsac, een perceel met rode klei (vrij alluviaal) boven hard kalksteen, wat verfijning en mineraliteit brengt.   

Het wijnmaken is ‘tout-droit’. Langzaam pneumatisch persen van hele trossen en geen schilmaceratie. Débourbage (koude bezinking) op zwaartekracht. Spontane vergisting. Rijping op de fijne gisten met regelmatige bâtonnage. De topwijn Lune D’Or rijpt 15 maanden op alleen barrique. De tweede wijn en derde wijn, Lune D’Argent en Lune Blanche, rijpen beide ongeveer 7 maanden. Waar Lune Blanche alleen rvs- en cementen vaten ziet, krijgt Lune D’Argent een opvoeding op verschillende vaten en barriques.   

Monsieur Olivier Bernard heeft een slimme zet gemaakt, de vraag naar zoete wijnen is al flink wat decennia aan het dalen en het terroir leent zich perfect voor zijn droge wijnen. Of de wijnen echt oud kunnen worden is nog de vraag, maar de potentie is groot. We kunnen nog veel verwachten van Clos des Lunes!