AOC Bordeaux Blanc
Bordeaux Blanc mag in vrijwel de hele regio Bordeaux worden geproduceerd. De meest voorkomende druivenrassen zijn sémillon, sauvignon blanc, muscadelle en sauvignon gris. Sémillon en sauvignon blanc nemen ieder ongeveer 45% van de totale productie voor hun rekening.
Bordeaux Blanc kan variëren van strak, fris en eenvoudig tot rijker en complexer. Het merendeel is bedoeld om jong te drinken en benadrukt de primaire aroma’s van sauvignon blanc. Sémillon brengt structuur en body, sauvignon frisheid en flair – samen yin en yang. In complexere wijnen is sémillon vaak dominant, met malolactische conversie en rijping op (nieuwe) houten vaten. Een scheutje muscadelle voegt florale en fruitige aroma’s toe. De rozekleurige sauvignon gris is een mutatie van sauvignon blanc. Deze druif geeft lagere zuren en aroma van abrikozenfruit.
Voor een aantal witte wijnen in Bordeaux is er een eigen AOC; Pessac-Léognan, Graves en Entre-Deux-Mers voor droge wijn, Sauternes en Barsac voor zoete wijnen. Een AOC Médoc Blanc is wel in de maak. Nu vallen topwijnen als Pavillon Blanc (Château Margaux) en Aile d’Argent (Mouton Rothschild) ook onder dit label, simpelweg omdat de AOC’s Margaux en Pauillac geen witte wijn toestaan. Ook ‘droge Sauternes’ valt onder AOC Bordeaux Blanc. Het meest beroemde voorbeeld is ‘Y’ van d’Yquem. Zelf importeren we twee ‘droge sauternes’; Clos des Lunes en Le Sec de Rayne Vigneau.
Clos des Lunes
Clos des Lunes is een duurzaam project wat uitsluitend droge witte wijn maakt in een gebied wat een diepe toewijding kent op productie van zoete wijn; Sauternes. Olivier Bernard besloot om in 2011 een nieuw hoofdstuk te schrijven. Met het succes van Château Chevalier wist hij zich te nestelen op het meest prominente terroir in Sauternes, tussen Château D’Yquem en Guiraud. Eerste millésime 2012.
De stokken zijn gemiddeld 35 jaar oud met 70% sémillon en 30% sauvignon blanc. Er zijn drie zeer differentiërende percelen, die zich in andere delen bevinden. De centraal gelegen wijngaard in Sauternes, dichtbij de kelder, heeft een klei-kalkstenen bodem en geef kracht aan de blends. Een ander perceel heeft prachtig gravel over klei-kalksteen in Bommes/Fargues, dit plot geeft frisheid. Het laatste plot is in Barsac, een perceel met rode klei (vrij alluviaal) boven hard kalksteen, wat verfijning en mineraliteit brengt.
Het wijnmaken is ‘tout-droit’. Langzaam pneumatisch persen van hele trossen en geen schilmaceratie. Débourbage (koude bezinking) op zwaartekracht. Spontane vergisting. Rijping op de fijne gisten met regelmatige bâtonnage. De topwijn Lune d’Or rijpt 15 maanden op alleen barrique. De tweede wijn en derde wijn, Lune d’Argent en Lune Blanche, rijpen beide ongeveer 7 maanden.
Monsieur Olivier Bernard heeft een slimme zet gemaakt, de vraag naar zoete wijnen is al flink wat decennia aan het dalen en het terroir leent zich perfect voor zijn droge wijnen. Of de wijnen echt oud kunnen worden is nog de vraag, maar de potentie is groot. We kunnen nog veel verwachten van Clos des Lunes!
Lune d’Argent
Lune d’Argent is een blend van de sémillon (70%) en sauvignon blanc (30%) afkomstig van oude stokken. De druiven komen van verschillende percelen verdeeld over drie verschillende dorpen, alle met een ander terroir. Zie tekst hierboven voor meer informatie.
Handmatige oogst, de druiven worden per perceel geplukt. In de wijngaard wordt er geselecteerd. Alleen de rijpe trossen worden geplukt. De totale oogst duurt een maand. De wijn rijpt op de fijne lie (dode gistcellen), wat een rijk mondgevoel geeft. Lune d’Argent een opvoeding op verschillende vaten en barriques, voornamelijk eikenhout.
Aroma’s van exotisch wit fruit en mango, door de goede rijpheid van de sémillon. Mirabellen, groene asperge en amandel. Mineraal en geconcentreerd.