Domaine Berthaut-Gerbet

Toont alle 3 resultaten

Domaine Berthaut-Gerbet  

De familie Berthaut is gearriveerd met de zevende generatie wijnmakers. Het domein staat sinds 2013 onder leiding van de jonge en gedreven Amelie Berthaut, millésime 1988. Amelie is een zeer getalenteerd vigneronne en slimme dame. Amélie draagt de leiding van een diepgeworteld familiebedrijf in de Côte de Nuits sierlijk, opgewekt doch verantwoordelijk. Ze heeft respect voor wat was maar werkt met eigenwijze vastberadenheid en discipline naar wat komen gaat. Ze valt nogal op in het dorp omdat ze in een turqoise jeep rondrijdt, dus als je in Fixin bent, pik je haar er zo tussenuit!   

Zoals de naam van het domaine doet vermoeden is het een fusie van wijngaard bezittingen van twee families. De wijngaarden van vader Dennis en oom Vincent Berthaut uit Fixin zijn samengebracht met wijngaarden van moeders kant, Marie-Andrée Gerbet, die zich vooral in en rond Vosne bevinden. Het bedrijf heeft nu 18 hectares aan eigen wijngaarden.   

De meest noordelijke premier cru van de gehele Côte d’Or; ‘Les Arvelets’ is een wijngaard en wijn waar de familie trots op is. Dit is namelijk een relict uit een andere tijd, het merendeel van de stokken zijn 70+ jaar oud. Het is een stenige wijngaard met veel fossielen tussen kalk en klei, daaronder oud kalksteen uit het Juratijdperk.   

De stijl van de wijnen is absoluut moderner en ‘vrouwelijker’ geworden. Het rustieke is ervan af en er is meer finesse door een langzame extractie, zachtjes persen, en bescheiden hout gebruik. Wat ook opvalt is de toename van het aandeel trospersing. De wijnen van Amélie zijn charmant en hebben iets dat je als moeiteloos kan omschrijven, zo puur en zacht.  Typisch zijn ook aroma’s van kruidkoek.  

Met fraaie Lieu-dits in beheer zoals ‘Clos Vougeot’, ‘Echezeaux’, ‘Les Suchots’, en ‘Lavaux St.-Jacques’ geeft dit, samen met het eerder genoemde wijnmaaktalent, ons de overtuiging dat hier een ‘grand domaine’ in wording is.