Fixin
Fixin (uitspraak ‘Fies-sain’) is na Marsannay het meest noordelijke dorpje van de côte, vlakbij Dijon. Traditioneel gezien werd het vaak als het rustieke, lelijke broertje van Gevrey gezien. Qua geologie is het vergelijkbaar met Gevrey-Chambertin, met Bajocian kalksteen en een laagje klei, maar kortere hellingen en iets meer alluviale bodem zoals in Marsannay. Het is geen groot dorp met 103 hectare village wijngaarden en 21 hectares premier cru. Ten opzichte van Gevrey, dat 454 hectare telt.
Wat opvalt bij het typeren van de wijnen is de diepe kleur die in Bourgogne wordt beschreven als ‘rouge à moyen profond’. Een Fixin is vrij krachtig en intens, maar ook verfijnd en precies. Typische aroma’s zijn morello kers, kersenpit, viooltjes, peper, mineraliteit en iets dierlijks.
Naast de familie Berthaut is Pierre Gelin een toonaangevende en leidende producent in het dorp. Zijn paradepaardje is de monopole ‘Clos Napoleon’. Hieraan grenzend vinden we twee belangrijke premier crus; La Perrière en Clos du Chapître. Iets noordelijk vinden we de kwalitatief hoogwaardige wijngaarden, onhandig door bureaucratie opgesplitst, Les Hervelets en Les Arvelets. Geologisch, geschiedkundig en qua karakter en kwaliteit had dit één wijngaard moeten blijven. Wat ons betreft komt hier het mooiste fruit van het dorp vandaan.
Amélie Berthaut
De familie Berthaut is alweer bezig met de zevende generatie in lijn van wijnmakers. Het Domaine Berthaut-Gerbet staat sinds 2013 onder leiding van de jonge en gedreven Amélie Berthaut, vintage 1988. Amélie is een zeer getalenteerd vigneronne en slimme dame die het geluk heeft om in de juiste familie geboren te zijn. Ze valt nogal op in het dorp omdat ze in een turqoise jeep rondrijdt, dus als je in Fixin bent, pik je haar er zo tussenuit! Zoals de naam van het domein doet vermoeden is het een fusie van wijngaard bezittingen van twee families. De wijngaarden van vader Dennis en oom Vincent Berthaut uit Fixin zijn samengebracht met wijngaarden van moeders kant, Marie-Andrée Gerbet, die zich vooral in Vosne bevinden. Het bedrijf heeft nu 18 hectares aan eigen wijngaarden. Wat een behoorlijk aantal is voor Bourgondische begrippen, het is wel even goed zo.
Amélie is nu al een fenomeen. Ze draagt de leiding van een diepgeworteld familiebedrijf in de Côte de Nuits sierlijk, opgewekt doch verantwoordelijk en serieus. Ze heeft respect voor wat was maar werkt met eigenwijze vastberadenheid en discipline naar wat komen gaat. Dit in combinatie met oud plantmateriaal op zeer fraaie lieux-dits zoals ‘Clos Vougeot’, ‘Echezeaux’, ‘Les Suchots’, ‘Lavaux St.-Jacques’ en nog vele prachtige wijngaarden, geeft ons de overtuiging dat hier een ‘grand domaine’ in wording is.
De meest noordelijke premier cru van de gehele Côte d’Or; ‘Les Arvelets’ is een wijngaard en wijn waar de familie heel trots op is, ondanks vele grote namen die hierboven al benoemd zijn. Dit is namelijk een relict uit een andere tijd, het merendeel van de stokken zijn dik 70 jaar oud. Het is een stenige wijngaard met veel fossielen in de mix tussen wat kalk en klei. Het moeder gesteente bestaat uit verschillende types kalksteen uit het Jura.
De stijl van de wijnen is absoluut moderner en ‘vrouwelijker’ geworden. Het rustieke randje is er vanaf en er is meer finesse door een langzame extractie, zachtjes persen, en bescheiden hout gebruik. Wat ook opvalt is de toename van het aandeel trospersing. De druiven vergisten dan met de steeltjes. De wijnen van Amélie zijn charmant en hebben iets dat je als moeiteloos kan omschrijven, zo puur en zacht. Typisch Amélie zijn ook de aroma’s van peperkoek.
Fixin Rouge
Visitekaartje voor het dorp Fixin. Blend van 2,5 ha verschillende wijngaarden rondom de dorpskern: Clos de Fixey, Clos du Village, Aux Prés, La Sorgentière en La Vionne. Oudste stokken uit 1947 maar ook nog aanplant in 1984. Koude schilweking op beton, 1 à 2 keer overpompen tijdens de fermentatie en pigéage aan het einde. Rijping 12 maanden op Bourgondische pièces, maar geen nieuw hout.