Domaine de Montbourgeau

Toont alle 5 resultaten

Domaine de Montbourgeau  

Domaine de Montbourgeau is een kleinschalig familiebedrijf met 11 hectare wijngaarden in L’Etoile, het hart van de Jura. Voornamelijk chardonnay en savagnin, maar ook een paar trousseau en poulsard druiven.  

Opgericht in 1920 door grootvader, Victor Gros. Nu is het Nicole Deriaux, de 3de generatie die aan het roer staat. Zij is de ster van AOC L’Étoile, de ster der sterren dus. De vader van Nicole, die vanaf 1956 aan het roer stond heeft de reputatie gevestigd. Nicole is zijn voetspoor getreden en ze heeft de wijn op een nog hoger plan gebracht.  

Nicole werkt met veel zorg in de wijngaarden, praktisch en wetenschappelijk. Ze werkt duurzaam, zonder certificaat omdat ze zich niet wil binden aan een certificeringsprogramma. Alle percelen worden apart gevinifieerd. Haar opa en vader werkten alleen met chardonnay, Nicole heeft ook savagnin aangeplant, in nieuwe wijngaarden met veel rijke grijze mergel. Savagnin voelt zich daar thuis.  

Alle druiven worden met de hand geplukt. Alle most, behalve de Cuvée Spéciale, fermenteert in staal, daarna gaat het over op eiken, oude foudres, demi-muids en fûts. Nicole heeft verschillende kelders waar de wijnen rijpen. Volgens Nicole is elke wijnkelder uniek. Zo is de ene kelder meer succesvol voor de voile, de laag met gist en bacteriën, die een deken vormt op de wijn. Terwijl de ander juist geschikt is voor ‘klassieke’ rijping.