Domaine Ferrari

Toont alle 4 resultaten

Domaine Ferrari 

Het familiedomein Ferrari strekt zich uit over 23 hectare, voornamelijk binnen AOC Irancy wat om pinot noir draait. Toch heeft het ook kleine beetjes wijngaard in naast gelegen dorpjes Saint-Bris (sauvignon blanc) en Chablis (chardonnay). Tevens wijngaarden die vallen onder de ‘grote paraplu’ van de nieuwe AOC Coteaux Bourguignons (vroeger Bourgogne Grand Ordinaire). Vader Christophe heeft het domaine opgericht in 1987.  

Als gepassioneerd aanhanger van de bourgondische filosofie begreep hij al snel dat twee van zijn zogenaamde wijngaarden, La Bergère en Le Paradis, boven de rest uitstaken. In 1993 begon hij ze te isoleren, afzonderlijk op te voeden. Mazelots, een andere fraaie wijngaard volgde niet veel later. Ondertussen hebben zijn zoons James en Nicolas het leeuwendeel van het werk overgenomen. James in de wijngaard sinds 2011. Nicolas was een aantal jaar weg van het ouderlijk huis om oenologie te studeren in Dijon. In 2013 keerde hij terug naar Irancy en ondersteund door zijn vader nam hij het wijnmaken in 2015 over.  

Het wijnmaken in de kelder is vrij traditioneel. De hamvraag in bourgogne momenteel is de vraag of men ontsteelt of hele trossen gebruikt, bij Ferrari is er geen eenduidig antwoord. Vroeger werd er veel met hele trossen gewerkt maar na een lastig jaar in 2006 is Christophe gaan ontstelen. Zoon Nicolas is sinds 2020 echter weer gedoseerd hele trossen aan het gebruiken, een goede manier om hete jaren beter te balanceren. Nicolas heeft ook de biologische certificering rond gekregen en flirt met biodynamie.