Irancy
In de negentiende eeuw waren Chablis en omstreken, Bourgognes meest noordelijke extremen, bekend om hun rode wijnen van pinot noir. Toen de negentiende eeuw ten einde liep heeft de Phylloxera luis de pinot grotendeels uitgeroeid en is massaal chardonnay aangeplant. ‘Le Grand Auxerrois’ is echter meer dan Chablis alleen. In omgrenzende dorpjes, in department Yonne, is altijd wat pinot noir blijven staan. Epineuil is een goed voorbeeld, maar Irancy de beste. De bodem bevat hier wat meer (Kimmeridgiaanse) klei dan in Chablis en dat is goed voor pinot. Daarnaast vind je ook césar, een oude kruising tussen pinot noir en argant uit Spanje, een druif die ooit door de legers van Caesar naar deze streek is gebracht. Stap voor stap is Irancy gegroeid naar 190 ha. Het is een fraai gesitueerde mini-vallei in de vorm van een natuurlijk amfitheater gericht op het zuiden. Dit geeft in winter de nodige bescherming tegen de ergste kou uit het noorden en in de zomer zorgt het voor net dat broodnodige extra beetje warmte. In 1999 verkreeg het een eigen AOC-status. Klassieke Irancy bestaat voor 90-95% uit pinot noir en voor 5-10% uit césar. César voegt kleur en tannines toe. Vandaag de dag is het goed mogelijk Irancy zonder césar te maken. Naast rood wordt er ook wat rosé gemaakt.
Domaine Saint Germain – C. Ferrari
Het familiedomein Ferrari strekt zich uit over 23 hectare, voornamelijk binnen AOC Irancy. Toch heeft het ook kleine beetjes wijngaard in naast gelegen dorpjes Saint-Bris (sauvignon blanc) en Chablis. Tevens wijngaarden die vallen onder de ‘grote paraplu’ van de nieuwe AOC Coteaux Bourguignons (vroeger Bourgogne Grand Ordinaire). Vader Christophe heeft het domaine opgericht in 1987. Als gepassioneerd aanhanger van de bourgondische filosofie begreep hij al snel dat twee van zijn zogenaamde wijngaarden, La Bergère en Le Paradis, ver boven de rest uitstaken. In 1993 begon hij ze te isoleren en afzonderlijk op te voeden. Ondertussen hebben zijn zoons James en Nicolas het leeuwendeel van het werk overgenomen. James in de wijngaard sinds 2011. Nicolas was een aantal jaar weg van het ouderlijk huis om oenologie te studeren in Dijon. In 2013 keerde hij terug naar Irancy en ondersteund door zijn vader nam hij het wijnmaken in 2015 geheel over. Domaine Saint Germain is ondertussen ook in de race voor biologische certificering.
Cuvée Irancy Le Paradis
Iets westelijker en op steenworp afstand van Les Mazelots, dus een erg vergelijkbaar microklimaat. ‘Grand Cru’ positionering halverwege de heuvel. Hier vinden we een arme en stenige bodem en goede beschutting tegen de koude noordwind. Genesteld in een uitsparing op de belangrijkste goed beschermde heuvel van Irancy op een kleiachtige ader gericht op het zuiden, deze lieu-dit is een waar paradijsje. 38 jaar oude stokken. Hier staat mondjesmaat een klein beetje (5%) césar tussen de pinot. Hand geoogst en dubbele triage (selectie), zowel in de wijngaard als in de kelder. Minimale interventie in de kelder waar de wijn het toelaat. 6 daagse koude pre-maceratie. Spontane fermentatie. Lange rijping op Demi-muids (600 L), half nieuw half ouder eikenhout.