Domaine Michel Arcelain

Enig resultaat

Domaine Michel Arcelain

Domaine Michel Arcelain is gevestigd in Pommard. Het domein, de kennis en de vaardigheden zijn van generatie op generatie doorgegeven. Michel, zijn vrouw Marie-Madeleine en hun kleinzoon Pièrre runnen het bedrijf. Ze hebben 3,61 ha wijngaard, beplant met pinot noir en chardonnay en maken Bourgogne Chardonnay, Bourgogne Pinot Noir, Beaune-Village, Beaune “Premier Cru”, Pommard-Village en Pommard “Premier Cru”.

Michel is ruim in de 80, maar lijkt wel 20 jaar jonger zo vief en energiek is hij. Hij is uitbundig, vol karakter en zijn ruwe verweerde handen laten zien dat hij meer dan 60 oogsten heeft meegemaakt! Kleinzoon Pièrre heeft het nu, met een toeziend oog, van Michel overgenomen.

Bij de Arcelains hanteert men een traditionele vinificatie. Een koude maceratie van 48 uur met minimaal toevoeging van sulfiet. De fermentatie vindt plaats in ongeveer 6 dagen in open houten vaten, waar de wijn daarna nog een week verblijft. Na de vergisting een lange rijping op Bourgondische barriques, variërend in leeftijd maar altijd wel een klein percentage nieuw hout.

Michael Arcelain is een van de weinige Bourgondische wijnmakers die van elke oogst nog een deel achterhoudt om deze te laten rijpen. Hierdoor kan hij wijnen presenteren met een flesrijping van 10 jaar, dit is de leeftijd dat goede pinot op de piek van zijn potentie komt.