Fattorie Romeo del Castello

Toont alle 3 resultaten

Romeo del Castello   

Fattorie Romeo del Castello is een biologische wijnboerderij in het dorpje Randazzo aan de noordkant van de Etna, Sicilië. De wijngaarden vallen binnen DOC Etna en profiteren hier van een lang groeiseizoen. Rosanna Romeo en dochter Chiara Vigo zetten 4 generaties familietradities voort, maar wel op steeds hoger niveau! Geholpen door Salvo Foti, een collega wijnmaker en consultant met een bibliotheek vol aan lokale kennis over wijngaardbeheer.   

Salvo Foti propageert een eeuwenoude methode waarin de stokken individueel gebonden worden (gobelet-achtig), staand in een vierkant met 13 druivenplanten, quinconce genaamd. De ratio van deze werkwijze is dat de wijnranken niet in elkaars schaduw staan.  

De focus in de wijngaard ligt volledig op één druif, de Siciliaans endemische nerello mascalese. Een bescheiden 14 hectare wijngaarden met in de gelederen waaronder een 100+ jaar oude wijngaard! In 2015 hebben ze hun biologisch certificaat behaald. Alles is handoogst, spontaan gefermenteerd zonder toegevoegde gisten of enzymen en meestal zonder temperatuurcontrole. Alleen als de Siciliaanse mussen van het dak vallen gaat de koeling aan. De houtrijping is gedoseerd en verfijnd. Zwavel wordt spaarzaam of helemaal niet gebruikt. Gebotteld zonder klaring of filtratie. De meeste wijnen krijgen ook nog een half jaar flesrijping mee voordat ze gelanceerd worden. Romeo del Castello is een kleinschalig wijnbedrijf waar met oog voor detail, veel liefde en toewijding in hoge kwaliteit wordt gewerkt. Het zijn hele directe en pure, authentieke wijnen die een Bourgondische fijngevoeligheid hebben maar helemaal Etna zijn. 

  

“One of Etna’s undisputed rising-star producers is Romeo del Castello” – Walter Speller @jancisrobinson.com