Franck Bonville

Toont alle 9 resultaten

Champagne Franck Bonville  

Franck Bonville is een familiebedrijf actief in de Champagne in Avize, opgericht door Alfred Bonville aan het eind van de 19e eeuw. Zelf Champagnes producerend (Récoltant-Manipulant) sinds 1946. Bestaande uit 19 hectare, met alleen maar wijngaarden in de grand cru dorpjes Avize, Cramant en Oger. De locatie van de wijngaarden ‘dans La Côte de Blancs’ en de stijlkeuze van het domaine maken dat ze alleen chardonnay cultiveren.  

Na de tweede wereldoorlog heeft Franck Bonville het overgenomen van Alfred. In de eerste decennia hadden de wijnen een bombastisch en rijk karakter, Engelse stijl’. Vervolgens kwam Gilles, de volgende generatie. Onder zijn bewind, in 1990, vond er een interne wijnmaakrevolutie plaats. Alle oude houten vaten gingen de deur uit en werden vervangen door stalen tanks met temperatuurcontrole. Dit verankerde de nieuwe weg die ingeslagen was; een precieze en minerale stijl met Chablis-achtige puurheid.   

Vanaf het jaar 1996 kwam Olivier terug op het domaine na scholing en behalen van het certificaat ‘National Diploma of Oenology’ in Reims en stages in Corsica en Duitsland. Zijn toevoeging was het verduurzamen van de werkwijze en het behalen van het HVE-certificaat. Wijngaarden zijn verdeeld over thuisbasis Avize (6 hectare) en een kleiner deel in Cramant. Het kroonjuweel van het areaal zijn zeer oude stokken in de 0.8 hectare Belles Voyes wijngaard van Oger’s steile hellingen, absoluut topterroir.  

Het merendeel van de basiswijnen gaan op staal, toch heeft Olivier voor zijn prestige cuvée ‘Les Belles Voyes’ wat pièces uit de Bourgogne. Voor de rosé champagne wordt pinot noir gebruikt uit Ambonnay (legendarisch voor pinot in de Champagne) van Paul Déthune. Dosages zijn nooit groter dan ´nodig´ en hebben tijd nodig om te integreren. Dosage blijft een eindeloze en interessante discussie in de Champagne onder wijnmakers. Tegenwoordig lijkt bij het grote publiek het credo, hoe lager de dosage hoe beter. Toch blijkt dat een dosage de wijn stabieler maakt en een groter bewaarpotentieel biedt. Dit zijn Champagnes met een laser scherpe precisie en absolute topkwaliteit die enorm veel plezier geven. Petje af, chapeau famille Bonville!