Champagne
In de Champagne zijn ongeveer 19.000 druivenboeren. De meeste boeren verkopen hun druiven aan een van de 350 ‘Grandes Marques’, zoals Moët, Veuve Clicquot, Laurent-Perrier en Bollinger of een van 43 coöperaties, zoals die van Mailly en Mesnil. Ongeveer 4600 wijnboeren verkopen Champagne die zij zelf hebben geproduceerd. De grote huizen streven in de regel naar homogeniteit. Om dit bereiken bewaren zij vins de réserve, basiswijnen uit voorgaande jaren. Door vele verschillende jaargangen te blenden hebben hun wijnen nagenoeg ieder jaar hetzelfde karakter, ook wel huisstijl genoemd. Dit assembleren is hoge wetenschap en het is uitermate boeiend om mee te maken hoe bijvoorbeeld een wijn uit 2009 verandert door 5 % wijn uit 2008 en 4 % uit 2007 toe te voegen. De boeren die zelf wijn maken kiezen in de regel voor meer expressie van druif, bodem en jaargang, al was het maar omdat zij geen of weinig vins de réserve aanhouden. Deze Champagnes hebben een meer vineus karakter. Ook zijn er grote verschillen tussen de jaren in dit grillige noord Franse klimaat.
Avize
We bevinden ons hier in de ‘Côte des Blancs’; een oostelijk georiënteerde helling door wind en water geslepen uit krijt en kalk, net ten zuiden van Epernay. Een optimale habitat voor chardonnay ; hier is het perfecte huwelijk besloten tussen druif en bodem. De grand cru dorpjes vliegen je hier om de oren, van noord naar zuid: Cramant, Avize, Oger en Le Mesnil-sur-Oger. En niet te vergeten, de zeer respectabele premier cru Vertus en de alleen witte druiven geclassificeerde dorpjes zoals Cuis, Grauves en Bergères-lès-Vertus. Waarom kalk en chardonnay? Hier zijn vele redenen voor,maar de belangrijkste zijn:
- Kalksteen staat erom bekend dat het de wijn hoge zuren geeft in combinatie met breedte en rondeur op het midden-palet. Dit laatste heeft een blanc de blancs uit dergelijk koel klimaat nodig!
- De bodem is koel en houdt op de juiste manier water vast (gooi is een krijtje in water), warmte en water zijn beschikbaar maar niet te veel.
- Chardonnay is veel minder gevoelig voor chlorosis, een ziekte waar de wijnstok in de arme kalksteen een groot tekort aan magnesium, ijzer of zink opbouwt.
- Kalksteen is arm aan nutriënten en daardoor kan de groeigrage chardonnay niet veel energie stoppen in het groeien van bladeren en takken.
Champagne uit Avize is bijna altijd blanc de blancs, is strak en mineraal en heeft een intense innerlijke kracht. Avize gaat over focus en ruggengraat maar ook verfijning. Er is altijd een fijne draad van mineraliteit te herkennen, die door de gehele wijn heen beweegt. Het zijn Champagnes die tijd nodig hebben om in volle wasdom te komen en hun volledige waaier aan aroma’s bloot te geven.
Champagne Franck Bonville
Franck Bonville is een familiebedrijf actief in de Champagne in Avize, opgericht door Alfred Bonville aan het eind van de 19e eeuw. Zelf Champagnes producerend (Récoltant-Manipulant) sinds 1946. Bestaande uit 19 hectare, met alleen maar wijngaarden in de grand cru dorpjes Avize, Cramant en Oger. De locatie van de wijngaarden ‘dans La Côte de Blancs’ en de stijlkeuze van het domaine maken dat ze alleen chardonnay cultiveren.
Na de tweede wereldoorlog heeft Franck Bonville het overgenomen van Alfred. In de eerste decennia hadden de wijnen een bombastisch en rijk karakter, ‘Engelse stijl’. Vervolgens kwam Gilles, de volgende generatie. Onder zijn bewind, in 1990, vond er een interne wijnmaakrevolutie plaats. Alle oude houten vaten gingen de deur uit en werden vervangen door stalen tanks met temperatuurcontrole. Dit verankerde de nieuwe weg die ingeslagen was; een precieze en minerale stijl met Chablis-achtige puurheid.
Vanaf het jaar 1996 kwam Olivier terug op het domaine na scholing en behalen van het certificaat ‘National Diploma of Oenology’ in Reims en stages in Corsica en Duitsland. Zijn toevoeging was het verduurzamen van de werkwijze en het behalen van het HVE-certificaat. Wijngaarden zijn verdeeld over thuisbasis Avize (6 hectare) en een kleiner deel in Cramant. Het kroonjuweel van het areaal zijn zeer oude stokken in de 0.8 hectare Belles Voyes wijngaard van Oger’s steile hellingen, absoluut topterroir.
Het merendeel van de basiswijnen gaan op staal, toch heeft Olivier voor zijn prestige cuvée ‘Les Belles Voyes’ wat pièces uit de Bourgogne. Voor de rosé champagne wordt pinot noir gebruikt uit Ambonnay (legendarisch voor pinot in de Champagne) van Paul Déthune. Dosages zijn nooit groter dan ´nodig´ en hebben tijd nodig om te integreren. Dosage blijft een eindeloze en interessante discussie in de Champagne onder wijnmakers. Tegenwoordig lijkt bij het grote publiek het credo, hoe lager de dosage hoe beter. Toch blijkt dat een dosage de wijn stabieler maakt en een groter bewaarpotentieel biedt. Dit zijn Champagnes met een laser scherpe precisie en absolute topkwaliteit die enorm veel plezier geven. Petje af, chapeau famille Bonville!
Franck Bonville Champagne Grand Cru Blanc de Blancs Extra Brut 2014
Hier wordt het beste chardonnay fruit geselecteerd uit grand cru Avize. Fruit uit het mooie en verfijnde jaar 2014. Alcoholische en malolactische fermentatie op staal. Met een indrukwekkende 7 jaar sur latte en een kleine 2,5 gr/l dosage is dit een indrukkwekkende champagne. Met deze lage dosage is de wijn niet per se lichter dan de brut, maar vooral verfijnder met een diepere ziltige laag en een heerlijke grip, wat versterkt wordt door de expressie van 2014.