Franck Peillot

Toont alle 2 resultaten

Domaine Franck Peillot  

Domaine Franck Peillot is een duurzaam wijnbedrijf in Montagnieu, AOC Bugey. Gelegen ten westen van de Savoie en ten zuiden van de Jura, Bugey is feitelijk de zuidelijkste uitlopers van het Jura gebergte. Montagnieu is de thuisbasis van lokaal beroemde mousserende wijn van voornamelijk de altesse en chardonnay druif.   

De recente geschiedenis van Domaine Franck Peillot begint in 1968 als Jean Peillot zijn laatste koeien verkoopt en zich volledig toelegt op zijn 1,5 hectare wijnranken, waaronder oude stokken altesse en mondeuse. Na zijn studie wijnbouw in Mâcon, stapt zoon Franck in het bedrijf. Samen bouwen vader en zoon het domein uit naar 8 hectares: 3 hectares altesse, 3 hectares mondeuse, 1 hectare pinot noir en 1 hectare chardonnay. Franck werkt precies, zowel in de wijngaard als in de kelder. Handwerk en zo min mogelijk interventie. Het gebruik van chemische middelen is beperkt tot die situaties dat de kwaliteit van de druiven op het spel staat, bijvoorbeeld als regen tot rot dreigt te leiden. Franck is een van de grootste ambassadeurs van altesse en mondeuse. Hij was de allereerste die wijnen van deze druiven naar de Verenigde Staten bracht. Ook heeft hij er in 1997 met zijn rode wijn, op eigen kracht voor gezorgd dat binnen de Montagnieu appellatie ook mondeuse voor vin rouge toegestaan werd. Zijn wijnen zijn zeer trouw aan druivenras en herkomst en zijn daarmee ‘très typique’ voor alles wat er binnen Bugey gebeurd.   

“Mondeuse is the most rustic grape I’ve ever worked with. I have 100 year old Mondeuse vines that still produce 100 hectoliters per hectare just on their own. To me it’s an ancestor, it’s a Gaul with a big mustache. And just like our ancestors, they are firmly rooted in the past. This is how I approach working with Mondeuse.” Franck Peillot