Bugey
Bugey is een kleine wijnstreek aan de voet van de Alpen, tussen Bourg-en-Bresse en Chambery. Hoewel de wijngaarden niet hoger komen dan zo’n 400 meter, wordt het klimaat bepaald door de hoge bergen. Intense zonneschijn kan plotseling omslaan in een Armageddon met onweer en heftige regen. De bodem is, net als in de Savoie, kalksteen met daarop een laagje klei. In de valleien waar in de ijstijd gletsjers waren, vindt je veel kiezels. Bugey maakte deel uit van Bourgogne. De Cisterciënzer monniken haalden uit Cluny pinot, gamay, chardonnay en wijntechniek. Bugey heeft twee eigen druivenrassen. Altesse, familie van chasselas (fendant), is de witte ster. Het is een echte Alpendruif: fris en vol tegelijkertijd. Mondeuse noir is de meest interessante blauwe druif. Het is een zeer oud ras. DNA-onderzoek wijst erop dat mondeuse een voorouder van syrah is.
Domaine Franck Peillot
De recente geschiedenis van Domaine Franck Peillot begint in 1968 als Jean Peillot zijn laatste koeien verkoopt en zich volledig toelegt op zijn 1,5 hectare wijnranken, waaronder oude stokken altesse en mondeuse. Na zijn studie wijnbouw in Macon, stapt zoon Franck in het bedrijf. Samen bouwen vader en zoon het domein uit naar 8 hectares: 3 hectares altesse, 3 hectares mondeuse, 1 hectare pinot noir en 1 hectare chardonnay. Franck werkt precies, zowel in de wijngaard als in de kelder. Handwerk en zo min mogelijk interventie. Het gebruik van chemische middelen is beperkt tot die situaties dat de kwaliteit van de druiven op het spel staat, bijvoorbeeld als regen tot rot dreigt te leiden. Franck is een van de belangrijkste ambassadeurs van altesse en mondeuse. Hij was de allereerste die wijnen van deze druiven naar de Verenigde Staten bracht.
Mondeuse
Vergisting van 12 dagen met steeltjes. Persen na de malo. Daarna nog 6 maanden rijping in een RVS tank. Franck doet er alles aan om het fruit te accentueren en de tannines soepel te houden.