Mas des Brousses BIO

Toont alle 3 resultaten

Mas des Brousses  

Titelverklaring: mas is een ander woord voor boerderij in lokaal Occitaans dialect, de ‘Mas’ is vernoemd naar ‘Bois des Brousses’. Dit is een boomrijke plek net achter het dorpje Puéchabon en onder de Pic Saint Loup, de thuisbasis van Mas des Brousses. In 1997 begon hier het avontuur voor Géraldine Combes en Xavier Peyraud. Het land waar nu 9 hectare wijngaarden beplant zijn komt van Géraldine’s kant, dochter en kleindochter van wijnbouwers. Xavier komt ook uit een wijnbouwfamilie, hij is de kleinzoon van Lulu en Lucien Peyraud van het beroemde domaine Tempier in Bandol, Provence. Dankzij deze alliantie heeft Mas des Brousses prachtige stekjes mourvèdre over kunnen nemen van Domaine Tempier.  

Sinds 1997, het begin, hebben Xavier en Géraldine hun schouders eronder gezet, niet alleen om zelf mooie wijn te maken. Maar ook samenwerkend met collega wijnmakers om de reputatie van de Languedoc, en specifiek, Terrasses du Larzac te verbeteren. Bekroning van het werk kwam met de benoeming van een eigen AOC, Terrasses du Larzac, in 2014. 

De filosofie en werkwijze was eigenlijk altijd al bio, maar in 2019 kwam het officiële biologische certificaat. De bodem is overwegend kalksteen ontstaan door gletsjers, toplagen zijn verkruimeld kalksteen of grotere ronde kiezelstenen. Deze steenachtige dekking heeft vele voordelen zoals minder verdamping en ontwikkeling van onkruid. De wijngaarden hebben voornamelijk een zuidwestelijke expositie. De verkozen druivenrassen zijn in lijn met de AOC: mourvèdre, syrah, grenache, cinsault en merlot. Voor de witte wijn staan alle rassen op één perceel aangeplant. Het land huist een grote biodiversiteit met steeneiken, hulsteiken, jeneverbes, buxus, pistache, tijm, rozemarijn, lavendel en veel ander flora.