Michelini i Mufatto

Toont alle 5 resultaten

Michelini I Mufatto   

Dit is een project wat geleid wordt door Andrea Mufatto en Gerardo Michelini in Mendoza, Argentinië. Het was een collega wijnmaker, genaamd César Márquez uit Valtuille in Bierzo, die een oogst kwam meedraaien in Mendoza. Vervolgens nodigde César team Michelini i Mufatto uit om naar het Spaanse Bierzo te komen. Het stel nam hun zoon Manuel mee, tijdens hun eerste ervaring vielen volledig voor het gebied.  

Raúl Pérez, de oom van César is een groots wijnmaker in het gebied en hielp team Michelini i Mufatto op weg. Hun vriendschap werd een mentorschap toen Raúl de Argentijnen adviseerde over hoe ze de beste percelen en wijngaarden in het gebied konden opsporen en bemachtigen. Dankzij Raúl konden de Michelini’s een perceel kopen in de ‘uber-cru’ van Rapolao. Ook gaf Raúl de mogelijkheid hun eerste eigen Bierzo-wijn in zijn kelder te maken. Ondertussen ging de naam Michelini i Mufatto rond als een lopend vuurtje.   

Sinds 2015, het startpunt van project, reist het gezin jaarlijks af naar het Spaanse Toral de Merayo voor het oogsten en het wijn maken. De wijnkelder is gevestigd in een tweehonderd jaar oud gebouw gemaakt van de stenen die het berglandschap vormgeven en vice-versa. Ze werken vanaf het eerste uur biologisch met een focus op biodynamie. In de kelder werken ze alleen met wilde fermentatie. De rode wijnen worden allen met menselijke voeten gekneusd. Er wordt altijd wel een deel van de maceratie met hele trossen uitgevoerd, iets dat mencía erg ligt. Fermentatie vindt plaats in kleine aardenwerken- of eikenhouten vaten. De aardenwerken amfora’s worden vervaardigd door kleimeester Juan Padilla.