Bio

Michelini I Mufatto Post Crucifixión Bierzo 2021

 139,00

Rood – mencia – rode bessen – viooltjes – drop – verse kruiden – mineraal – tik hout

Op voorraad

10% korting vanaf 6 flessen, ook assorti

Artikelnummer: BIER005 Categorieën: , Tags: , , , , , , ,

Deel deze wijn via:

Beschrijving

Bierzo   

Bierzo is gelegen in de noordwestelijke punt van de provincie Castilla y León, niet ver van D.O. Ribeira Sacra en naast D.O. Valdeorras. D.O. Bierzo (denominación de origin) heeft 2854 hectare aan wijngaarden. Het is een gebied met gastronomische wijnen, sterk groeiend in populariteit. Op de kaart gezet door twee onafhankelijke grootheden; Álvaro Palacios en Raúl Pérez. Succesvolle wijnmakers, wandelende encyclopedieën en charismatische mannen die sinds de jaren ‘90 een lokale kwaliteitsrevolutie in gang hebben gezet.  

Er heerst een bijzonder gunstig klimaat, beschermd tegen de Atlantische oceaan door Montes de León en de noordelijke Cantabrische bergketens. De wijngaarden volgen de rivier Sil en beide rivierbanken worden goed bezet. Het gebied heeft zeer afwisselende exposities, gevormd door de Sil-rivier en zijn zijrivieren Cua, Tremor en Cabrera. Dit vormt grote variëteit aan micro-klimaten; wijngaardenterrassen dichtbij de rivier met meer klei, steile beplantte hellingen oplopend tot 45% met hard gesteente en hooggelegen wijngaarden (1000+ meter). Machinaal oogsten op deze plekken is vaak ‘misión imposible’ en de term ‘Viticultura Heróica’ is op zijn plaats.   

Dit is het land van de rode mencía- en witte godello druif, beide endemisch in de regio. Mencía maakt opmerkelijke wijnen die aromatisch zijn. Opwekkend floraal en fonkelend rood fruit, medium-body, opwekkende zuren en vrij zachte tannine. De druif vertaald zijn terroir erg goed. Lijkt op pinot noir? Er zijn genoeg overeenkomsten, zeker als je de rot- en schimmelgevoeligheid meeneemt. De bodem is perfect voor wijnbouw; arm goed drainerend en rauwe gesteentes zoals leisteen, graniet en kwarts. 

In verschillende Spaanse wijnstreken wordt een Bourgondisch hiërarchie-systeem geadopteerd. Bierzo heeft het reeds uitgevoerd in 2017. De kwaliteitspiramide van onder naar boven: Vinhos de la Región (regionaal), Vino de Villa (dorpswijnen) en single vineyards heetten Parajes. Dan zijn er ook nog single vineyards van speciale kwaliteiten die heten Vino de Viña Clasificada en Gran Vino de Viña Clasificada (Premier- en Grand Cru). Het zal wel even duren voordat we bekend zijn met de 24 dorpen en zijn 1500 geregistreerde namen van Parajes en Viñas Clasificadas in Bierzo. 

Michelini I Mufatto   

Dit is een project wat geleid wordt door Andrea Mufatto en Gerardo Michelini in Mendoza, Argentinië. Het was een collega wijnmaker, genaamd César Márquez uit Valtuille in Bierzo, die een oogst kwam meedraaien in Mendoza. Vervolgens nodigde César team Michelini i Mufatto uit om naar het Spaanse Bierzo te komen. Het stel nam hun zoon Manuel mee, tijdens hun eerste ervaring vielen volledig voor het gebied.  

Raúl Pérez, de oom van César is een groots wijnmaker in het gebied en hielp team Michelini i Mufatto op weg. Hun vriendschap werd een mentorschap toen Raúl de Argentijnen adviseerde over hoe ze de beste percelen en wijngaarden in het gebied konden opsporen en bemachtigen. Dankzij Raúl konden de Michelini’s een perceel kopen in de ‘uber-cru’ van Rapolao. Ook gaf Raúl de mogelijkheid hun eerste eigen Bierzo-wijn in zijn kelder te maken. Ondertussen ging de naam Michelini i Mufatto rond als een lopend vuurtje.   

Sinds 2015, het startpunt van project, reist het gezin jaarlijks af naar het Spaanse Toral de Merayo voor het oogsten en het wijn maken. De wijnkelder is gevestigd in een tweehonderd jaar oud gebouw gemaakt van de stenen die het berglandschap vormgeven en vice-versa. Ze werken vanaf het eerste uur biologisch met een focus op biodynamie. In de kelder werken ze alleen met wilde fermentatie. De rode wijnen worden allen met menselijke voeten gekneusd. Er wordt altijd wel een deel van de maceratie met hele trossen uitgevoerd, iets dat mencía erg ligt. Fermentatie vindt plaats in kleine aardenwerken- of eikenhouten vaten. De aardenwerken amfora’s worden vervaardigd door kleimeester Juan Padilla.   

Michelini I Mufatto Post Crucifixion Bierzo 2021

Op elke regel is een uitzondering. Dit is een pre-phylloxera (Post Crucifixion) wijngaard van 180 jaar oud! Een plot van 0,25 hectare. Met een heterogene compositie van autochtone druivenrassen; mencía, merenzao, brancellao, palomino en godello. De bodem bestaat uit kalkhoudende klei. Oostelijke expositie en een hoogte van 580 meter. Spontane fermentatie in amfora met 100% hele trossen, en met de voet gekneusde druiven. Daarna 18 maanden gerijpt op 500 L houten Franse vaten.  

Pure delicaatheid, energie en smaak. Magisch, bourgondische elegantie en subtiel krachtig. Rode bessen, viooltjes, kruiden, drop, mineraal, hout.

Al onze wijnen van Michelini I Mufatto 

Extra informatie
Appellatie

Druif

, , , ,

Inhoud

Jaar

Kleur

Land

Producent

Regio

Bio

Biologisch

Michelini I Mufatto Post Crucifixion Bierzo 2021
Michelini I Mufatto Post Crucifixión Bierzo 2021

Op voorraad