Australië
Australië ontdekt steeds meer zijn terroir. Naast de technisch perfecte cepage wijnen (shiraz, chardonnay en vele andere druiven), maken grote en kleine producenten steeds meer wijnen waarin plaats, bodem en klimaat tot uitdrukking worden gebracht. De universiteit van Adelaide speelt een voortrekkersrol in het blootleggen van de terroirs van Australië. Shiraz uit Barossa, cabernet uit Coonawarra, riesling uit Eden Valley en semillon uit de Hunter Valley zijn inmiddels mondiale benchmark wijnen.
De Hunter Valley ligt vlakbij Sydney. Het klimaat is subtropisch. Meestal is een subtropisch klimaat te warm en te nat voor wijnbouw, maar niet in The Hunter. Verkoelende wind van zee, het feit dat het in de zomer vaak bewolkt is en de vulkanische bodem, maken dat wijnbouw toch zeer succesvol is. Op de hellingen met rood vulkaanzand floreert shiraz, terwijl in de lagere wijngaarden semillon is aangeplant.
Brokenwood
Brokenwood is in 1970 opgezet door drie juristen met een passie voor wijn. Een van de founders was James Halliday, tegenwoordig de belangrijkste wijnschrijver van Australië. De eerste oogst shiraz was in 1973. In 1982 volgde de eerste oogst semillon. Brokenwood behoort inmiddels tot de beste producenten van Australië. De Graveyard Shiraz en de ILR semillon behoren tot de meest gezochte wijnen ter wereld.
Stuart Hordern is sinds 2020 Senior Winemaker van Brokenwood. Wijn maken is hem met de paplepel ingegeven. Al van jongs af aan werkte hij in de familie wijngaarden. Na de universiteit wist hij dat hij verder wilde gaan met wijn. Hij heeft 4 jaar met Dean Hewitson gewerkt in Adelaide en daarna 2 jaar bij Tyrell’s in de Hunter Valley. Bij Tyrell’s heeft hij veel geleerd over shiraz en semillon, de sterren van de Hunter Valley. Sinds 2009 werkt hij bij Brokenwood. Stuart maakt samen Kate Sturgess wijnen met wereldklasse. Kate Sturgess is een jonge getalenteerde wijnmaakster, ze heeft haar bachelor in viticultuur en oenologie in 2011 afgerond. Ze heeft onder andere bij Balnaves of Coonawarra gewerkt, maar ook in Canada heeft ze ervaringen opgedaan. Ze werkte daar in 2012, bij Culmina Estate in Okanagan Valley. Sinds 2015 werkt Kate bij Brokenwood.
Cricket Pitch
Cricket Pitch Range is Brokenwood’s value for money range. Zeer goede kwaliteit voor een vriendenprijs. Deze blend van semillon en sauvignon blanc heeft een aantrekkelijke geur van tropisch fruit en citrus. Door zijn lage alcohol percentage is het een perfecte wijn om mee te borrelen of te drinken bij lichte gerechten; 52% sauvignon blanc en 48% semillon. Wijnstreek: Cowra 50%, Orange 30%, Hunter Valley 20% (New South Wales).