Haut-Médoc en Margaux
De Haut-Médoc is het zuidelijke deel van de Médoc. Nergens op deze aarde wordt meer kwaliteitswijn gemaakt dan op deze, door Leeghwater in de 17e eeuw ,drooggelegde moerassen. In de beschutting van de bossen van Les Landes in het westen en aflopend naar de Gironde in het oosten bevinden zich de beroemde wijngaarden van ‘de grote vier’; Saint-Estèphe, Pauillac, Saint-Julien en Margaux. Dit is een mild maritiem klimaat, ideaal voor de groeicyclus van de wijnstokken. De wijngaarden tussen deze dorpen en die wat verder weg van de Gironde vormen de lager geclassificeerde appellatie Haut-Médoc.
Margaux heeft een andere samenstelling dan Saint-Estèphe, Pauillac en Saint-Julien. Hier zijn de chateaus uitgespreid over het land en heeft ieder domein zijn eigen wijngaarden vaak direct gelegen rondom het chateau. In Margaux liggen de chateaus veelal geclusterd rondom het dorp, waardoor het wijngaardareaal veel meer versnipperd is. Hierdoor is het binnen Margaux lastig om in detail over terroir te praten en ligt de focus meer op de verschillen in druivenrassen, technieken en traditie tussen de verschillende producenten. Als we iets uitzoomen valt wel op dat Margaux de dunste bodem heeft met een relatief diepe kiezelbodem daaronder. Dit vertaalt zich in diepe wortels (7 meter of meer) voor de wijnstokken om een constante maar alsnog beperkte toevoer van water te hebben. In rijpe jaren komt het potentieel van deze beroemde gravelbodem tot volle uiting in wijnen die zeer precies, delicaat en geparfumeerd zijn. Een walm van zoetheid en charme die ongeëvenaard wordt in de Médoc.
Cabernet Sauvignon
De Médoc lijkt een land geschapen voor cabernet sauvignon die aan deze plek zijn wereldfaam te danken heeft. De belangrijkste elementen in terroir variabelen zijn klimaat en bodemtype. De Médoc heeft een bodem die rijk is aan kiezels. Kiezels zorgen voor een goede drainage en een sneldrogende bodem. Daarna is de bodem in staat weer snel op te warmen, zeer belangrijk voor cabernet in Bordeaux! Verder is het klimaat in Bordeaux perfect voor cabernet sauvignon omdat de druif net aan rijp wordt. Als het heter zou zijn zou het groeiseizoen te kort worden om hoge kwaliteit en aromatisch complexe druiven te oogsten, ook zal de wijn alcoholisch en vermoeid smaken. Als het te koel is zullen de druiven nooit volledig rijp worden en dat resulteert in een groene, vegetale en bittere wijn. Halverwege de 20ste eeuw waren er nog weleens jaargangen waar cabernet eigenlijk net niet rijp werd, nu met het opwarmende klimaat zijn er relatief veel meer top jaren in de Bordeaux. Verder is cabernet sauvignon goed resistent tegen een grote variëteit aan ziektes en bacteriën en gedijt daardoor beter in wat vochtigere plekken zoals de maritiem sterk beïnvloede Médoc.
Château Rauzan-Ségla
Tot de 19e eeuw had Rauzan-Ségla samen met Mouton Rothschild de beste reputatie van de vijftien Châteaux van de Medoc! Vanaf het begin 20ste eeuw begon de reputatie van het fameuze Chateau af te glijden, met als dieptepunt het beruchte jaar 1956. Dit is een welbekend jaar vanwege de extreem lage temperaturen, het koudste jaar in Bordeaux sinds 1709! De herplant en wederopbouw van wijnstok en kwaliteit kwam maar langzaam op gang. In de jaren ‘80 kwam de renaissance met een aantal wisselingen van eigenaren tot het in 1994 werd overgenomen door het luxueuze modehuis Chanel. Toen werden en er grote, slimme en functionele investeringen gedaan en kwam de wijn weer terug in zijn kwaliteit en typiciteit. Rauzan-Ségla werd wederom een toonaangevend chateau in Margaux, in de pikorde achter Ch. Margaux en Ch. Palmer. Zoals vele grote Bordeaux huizen zijn ze ook hier op volledig biologisch overgestapt. De wijnen zijn transparanter geworden en stralen van energie. Om de Grand Vin op zijn volledige potentieel te ontmoeten moet men toch wel minstens 10 jaar wachten. Wat een wijn!
Château Rauzan-Ségla (Grand Vin) – Margaux 2e Grand Cru Classé
Het wijngaardareaal heeft verschillende composities wat bodem betreft. Het ene plot is vooral kleirijk, een ander bestaat uit een complete mix van zand, gravel, en klei. Een nieuw plot in het westen van de AOC is een diepe pure gravel bodem, zeer geschikt voor cabernet sauvignon. Deze laatste wordt sinds jaargang 2020 in de grand vin geblend. Een gemiddelde oogst van 40 hl/ha. Een blend van 62% cabernet sauvignon, 36% merlot en 2% petit verdot, een exemplarische blend voor een Médoc-wijn. Rijping van 18 maanden met 60% nieuw hout. Klaring met eiwitten in de barriques.