Saint-Émilion
Saint-Émilion is de bakermat van de wijnbouw langs de rechteroever van de Gironde. Al in de Romeinse tijd werd hier wijn gemaakt. In Saint-Émilion is het een fractie kouder dan in Bordeaux. Daarom vind je hier vooral merlot en cabernet franc, twee druivenrassen die wat eerder rijp zijn dan cabernet sauvignon, de kenmerkende druif van de Médoc. Het hart van Saint-Émilion is het zogenaamde plateau calcaire à astéries (kalksteen met fossiele zeesterren). Kalksteen houdt water vast en geeft deze aan de wijnranken in periodes van droogte. Jonge wijnen van deze bodem kunnen erg streng zijn, maar door ouderen op fles kunnen zeer complexe wijnen ontstaan. Meer naar het oosten en op de hellingen van het plateau bevat de bodem meer klei, wat veelal krachtige wijnen geeft.
Château Fleur Cardinale
Het château, voorheen Clos Bel-Air genaamd, dankt zijn naam aan Jean-Louis Obissier die het domein in 1975 kocht. De Obissier familie bezat twee race paarden, Fleur en Cardinale. Na de dood van de paarden werd de naam veranderd in Château Fleur Cardinale. Het domein bevindt zich in het oostelijke deel van Saint-Émilion en is sinds 2001 eigendom van Florence en Dominique Decoster. Onder hun leiding maakt het château enorme kwaliteitssprongen. Percelen van onvoldoende kwaliteit worden gerooid, opbrengsten verlaagd, er wordt nieuwe apparatuur aangeschaft en ze bouwen een nieuwe wijnmakerij. Daarnaast omringen Florence en Dominique zich met een aantal deskundige adviseurs, waaronder oenoloog en buurman Jean-Luc Thunevin, eigenaar van Château Valandraud. Dit alles resulteert in 2006 in de elite-status Grand Cru Classé, officieel bevestigd in 2012. Inmiddels is het château een echt familie bedrijf, schoondochter Caroline is aangesteld als sales en marketing director, zoon Ludovic als estate manager en de twee andere kinderen Matthew en Lucie zijn eveneens mede eigenaren.
Le Grand Vin
De Fleur Cardinale 2020 is een blend van 77% merlot, 18% cabernet franc en 5% cabernet sauvignon. Met zijn koude, regenachtige lente en een record droge zomer, was een jaar van klimatologische contrasten. Na 5 dagen broodnodige regen, waardoor de druiven optimaal rijp konden worden, werd het sein gegeven om te gaan oogsten! Uiteindelijk werd het gros van het werk op 1 en 2 oktober gedaan. Levendige sappige wijn. Zwarte bessen, zwarte kersen, salie, rozemarijn en chocolade.