Beaune
Beaune is gesticht door Julius Caesar als Romeins legerkamp (59-56 BCE). Het was tot de 13e eeuw de zetel van de hertogen van Bourgondië, en hoewel het daarna de politieke strijd met Dijon verloor, is Beaune altijd het kloppend hart van de Bourgondische wijnindustrie gebleven.
De wijngaarden in Beaune worden gedomineerd door pinot noir. Het aandeel chardonnay neemt gestaag toe. Hier vinden we meer zand dan in andere delen van de Côte d’Or. Zodoende zijn de rode wijnen wat lichtvoetiger; niet zo krachtig als Pommard maar ook niet zo elegant als Volnay. Wijnen uit Beaune kunnen het best gedronken worden tussen vijf en tien jaar. Veel wijngaarden rondom Beaune zijn curieus genoeg premier cru. Top wijngaarden verdienen deze status met vlag en wimpel zoals: Les Grèves, Les Bressandes, Les Teurons en in het noorden grenzend aan Savigny, Les Marconnets en Clos du Roi. Maar bovenal ook Clos des Mouches in het zuiden, grenzend aan Pommard.
Domaine Bitouzet – Prieur
Vincent Bitouzet uit Volnay en Annie Prieur uit Meursault trouwden met elkaar en aldus ontstond Domaine Bitouzet-Prieur. Een van de weinige domaines waar zowel witte als rode wijn op hoog niveau wordt geproduceerd. Het domein staat tegenwoordig onder leiding van zoon François Bitouzet. François is een man van perfectie. Zijn motto is “chaque détail compte”. Voor François is biologische wijnbouw geen doel, maar een middel om grootse wijnen te maken. De wijnen worden per perceel geplukt, gevinifieerd en gebotteld om ieder terroir tot uitdrukking te laten komen.
De stijl van de witte wijnen is duidelijk school Coche-Dury, gezonde, rijpe (maar nooit overrijpe) druiven vergist met natuurlijke gisten in oude pièces en tenminste twaalf maanden vatrijping, waarvan 20-30% nieuw. Het resultaat: minerale wijnen met verfijnde aroma’s en een lange afdronk.
De pinot noir wordt ontsteeld, en vergist twee weken in open houten vaten met minimale pigéage. Gevolgd door zo’n 12-16 maanden rijping in pièces, waarvan eveneens 20-30% nieuw. Ook de rode wijnen zijn verfijnd en elegant, en hebben super zachte tannines.
De wijnen van François hebben enige tijd nodig voordat zij hun uitzonderlijke kwaliteit tonen.
Beaune Premier Cru Cent-Vignes
Aan de voet van de heuvel, net ten noorden van Beaune. De bodem is stenig met klei en kalksteen met een lichte zanderige toplaag. Handmatig geoogst en dubbele selectie, in wijngaard en op een sorteertafel. Volledig ontsteelt. Daarna 6-8 dagen koude pre-fermentatie maceratie (voor complexiteit), langzaam komt de spontane fermentatie op gang. Daarna een rijping op houten vaten voor 12-16 maanden, in deze periode vindt de malolactische fermentatie natuurlijk plaats.
De premier cru Cent-Vignes heeft typisch een goede structuur, zeer uitgesproken aroma’s van rood fruit en een duidelijke finesse. Kenmerkend voor de lichte bodem.